szczurek_1979 Napisano 28 Listopad 2009 Autor Share Napisano 28 Listopad 2009 witam kolegów i koleżanki... jeżeli temat nie pasuje do tego działu to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce ;-)szukam jakich kolwiek informacji na temat w/w miejscowości. W szczególności interesuje mnie okres jak 1 i 2 w. św. ale jeżeli ktoś będzie miał info o wczesniejszych okresach to też z chęcią poczytam ;-) w Wikipedii niewiele jest o tej miejscowości, z góry dziękuję za okazaną pomoc... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 29 Listopad 2009 Autor Share Napisano 29 Listopad 2009 witam w niedzielę z rana... wielu z nas pewnie na spcerkach z piszczakami ;-) ja niestety nie mogę polatać :-((ale mam pytanie... latał ktoś z wykrywką w okolicach tej wsi? w Jrsławiu dużo się działo... za wszelkie info serdecznie dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Z hitorii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Z historii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 29 Listopad 2009 Autor Share Napisano 29 Listopad 2009 kol. Blitzkrieg... czytałem to... miałem nadzieję że ktoś z tamtych stron się wypowie ale dzięki za dobre chęci... pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Hmm od nas to bliżej jest do Sieniawy, a jak chcesz za Iww to możesz tam spróbować: http://austro-wegry.info/tematy_197.htm A jak wolisz bliżej Jarosławia to Manasterz, Czerwona wola... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 na czerwonej byłem przejazdem... trochę łusek manlicherowskich i mośków... a o Widną Góre znajomy się pytal i prosił o pomoc w znalezieniu iinfo... ale dzieki... a tego kolego na pewno znasz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 na Czerniawce byłeś?:-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkos345 Napisano 1 Marzec 2010 Share Napisano 1 Marzec 2010 Słyszałem że podobno na uroczysku Borowy Staw (blisko Wólki Zapałowskiej) jest zakopany czołg. Tam kiedyś były bagna więc czołg mógł wpaść... ale w ogóle nie wiem czy to ruski czołg czy niemiecki. Muszę się ludzi popytać. A i jeszcze tak poza tym czołgiem, większość co tam znajdziesz to raczej łuski z mosinów, chociaż przyznam się że jak narazie nie szukałem zbyt szczegółowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkos345 Napisano 6 Kwiecień 2010 Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Przepraszam za pomyłkę ale ten czołg to na Topielcach... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.