Skocz do zawartości

Widna Góra - Jarosław

szczurek_1979

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolegów i koleżanki...
jeżeli temat nie pasuje do tego działu to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce ;-)

szukam jakich kolwiek informacji na temat w/w miejscowości. W szczególności interesuje mnie okres jak 1 i 2 w. św. ale jeżeli ktoś będzie miał info o wczesniejszych okresach to też z chęcią poczytam ;-) w Wikipedii niewiele jest o tej miejscowości, z góry dziękuję za okazaną pomoc...

pozdro

Z hitorii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.'

Z historii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.'

• 3 months later...
Słyszałem że podobno na uroczysku Borowy Staw (blisko Wólki Zapałowskiej) jest zakopany czołg. Tam kiedyś były bagna więc czołg mógł wpaść... ale w ogóle nie wiem czy to ruski czołg czy niemiecki. Muszę się ludzi popytać. A i jeszcze tak poza tym czołgiem, większość co tam znajdziesz to raczej łuski z mosinów, chociaż przyznam się że jak narazie nie szukałem zbyt szczegółowo.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie