Skocz do zawartości

Poszukiwacze w Studziankach Pancernych

kampania09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
21.11.2009r byłem z braćmi w STUDZIANKACH.Chciałem podziękować za obywatelską i ludzką postawę ekipie poszukiwaczy którzy w Studziankach przy drodze na wieżę widokową odnaleźli i zidentyfikowali szczątki niemieckich żołnierzy. Miejsce to upamiętnione jest grobem z brzozowym krzyżem z stosownym opisem. KOLEDZY WIELKI SZACUN DLA WAS.Oby takich zachowań więcej w naszych szeregach .No i jeszcze anty przykład-ten sam dzień miejsce Studzianki (za czołgiem w prawo)przepraszam za słownictwo ale jakiś BYDLAK pokopał metrowe doły i nie zasypał.Czasami to SMĘTEK I SAPERKA OPADA CO LUDZIE MOGĄ ZROBIĆ .
Napisano
Chodzi Ci o mogiłę dwóch niemieckich żołnierzy znalezionych w okolicach byłego folwarku? Już trochę latek minęło po tym odkryciu... A co do wykopanych dołów... Normalka.
Napisano
Jest to mogiła koło zagrody z(dzikami), nie wiem czy to jest stara czy świeża mogiła bo w tej miejscówce byłem pierwszy raz. Bardziej interesuje się kampanią wrześniową i działaniami wokół Białobrzegów rad.A trochę się tu działo.
Napisano
Jak w każdej grupie są ludzie i ludziska.Niektórzy dbają o żołnierskie groby a niektórzy je niszczą.Ten akurat grób był już kilkakrotnie niszczony.Ktoś się po prostu dowartościował profanując grób Niemców.Takich mogił jest znacznie więcej na tym terenie.W większości są grobami bezimiennymi.Bez względu jakiej narodowości żołnierz tam leży to jest grób.Grób ofiary wojny.Być może kiedyś uda się je przenieść w bardziej godne miejsce ale to skomplikowany proces.Muszę się wybrać i zobaczyć czy uszanowano pracę moją i moich kolegów.Z okazji 65 rocznicy bitwy odnowiliśmy pomnik.Czołg pomalowany i oznakowany tak jak 65 lat temu.Zobaczymy jak długo.
Napisano
Jak narazie czołg się prezentuje fajnie i stoi sobie bez zmian na swoim miejscu,a co do niektórych mogiłek to ostatnio widziałem że krzyże są wymieniane w niektórych miejscach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie