sturmpanzer73 Posted November 25, 2009 Author Share Posted November 25, 2009 blaszka u dołu fotki ponoć jest to moneta zastępcza jakiegoś folwarku wielkość 35 mm x 20mm co dokładnie oznaczają te literki, może coś bliżej w tym temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 żeby wątek ie spadł" pozwolę sobie zacytować kolegę JAZON75, który wypowiedział się w kwestii tej blaszki - niestety nie w tym dzialemam nadzieję JAZON, że nie będziesz miał mi tego za złe, ale temat wart jest głebszej analizy :)CYTAT :witamTa blaszka to jest pieniądz zastępczy jakiegoś dużego majątku ziemskiego.Blaszki takie były bite w różnych nominałach i kształtach, twoja ma 1 a litery oznaczają skrót od nazwy majątku i miejscowość.pozdrawiam" Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 tak wyglądają inne:)ID było w wątku :http://www.odkrywca.pl/dzisiaj-wykopane-cz-3,657172.html#657172 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoAr Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Żeby pogrzebać przy temacie potrzebuję bardzo dokładne miejsce odnalezienia blaszki może być na priv arek_gosc@poczta.onet.plPozdrawiamGoAr Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 poszło na @-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 identyczna blaszka lecz nieco gorszy stan :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapitan63 Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 okolice cytadeli grudziadz Link to comment Share on other sites More sharing options...
JAZON75 Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 WitamEkspertem od takich blaszek jest kolega GoAr,cała moja wiedza pochodzi właśnie od niego.Pozwoliłem sobie przytoczyć jego wypowiedż,gdyż jesteśmy w tym temacie już od pewnego czasu.Kolega mój znalazł takich blaszek ok.300 szt z różnym nominałem i kształtem,i to właśnie GoAr napisał nam że, to pieniądz zastępczy dużych majątków ziemskich.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoAr Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Określenie emitenta będzie trudne. Trzy blaszki to nie przypadek więc emitenta należy szukać w pobliżu miejsca ich odnalezienia (zdarza się bowiem odnajdywać pojedyncze żetony w znacznej odległości od miejsca emisji – gubione przez pracowników najemnych). Tarpno i Kuntersztyn miały swoje emisje – późniejsze, mennicze. Nowa Wieś nie posiadała folwarku, podobnie jak pobliskie Parski. Jeden folwark początkowo przeoczyłem to przyłączony w 1932 roku do Grudziądza obszar dworski Grudziądz-Forteca. Grudziądz-Forteca to ostatnia nazwa własna wcześniej dla tego majątku używana była nazwa Feste Curbiere oraz Festung Graudenz. Niestety niewiele udało mi się znaleźć na temat tego majątku właściwie nic z przełomu wieku. W 1921 r. zajmował powierzchnię 269 ha i liczył 258 mieszkańców. Nie umiem jednak jednoznacznie przypisać blaszek do tego majątku. Trudno mi rozwinąć napis BG^FG. BG może oznaczać inicjały wystawcy lub dzierżawcy FG zaś nazwę dominium - Festung Graudenz – oile udałoby się odnaleźć informację o dzierżawcy (właścicielu) lokalizacja byłaby bardzo prawdopodobna.Jak widać forteca to nie tylko budowla obronna. To także dominium. Póki co nie mam innego pomysłu na te blaszki.PozdrawiamGoAr Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 to i tak dużo. W życiu bym nie pomyślał, że to może być rodzaj pieniądza zastępczego :)dzięki za info-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
sturmpanzer73 Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Ja również dziękuję to jednak ciekawy temat, coś już się jednak wyjaśniło. pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sturmpanzer73 Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Chciałbym jeszcze dowiedzieć się jaki nominał zastępuje ta blaszka pfeningi czy marki? GoAr jeśli możesz to wyjaśnij może innym się też przyda. Obiecuję że jeśli znajdę jeszcze taką blaszkę to odłożę dla ciebie. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoAr Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Na innym konkurencyjnym portalu poczyniłem kiedyś słów kilka na temat emisji dominialnych oraz wszelkiego rodzaju monet zastępczych i żetonów monetarnych. Proszę wrzucić w google hasło „żetony monetarne” a znajdziecie to opracowanie.Z emisjami dominialnymi jest tak, że często mimo widniejącego na nim nominału nie opiewał on na pieniężne jednostki rozrachunkowe. Wśród emisji dominialnych są co prawda monety – typowe monety pełniące funkcje pieniądza zastępczego, większość jednak z nich to żetony rozliczeniowe a nominał opiewał na inne określone wartości które to dopiero później przeliczane były na pieniądz państwowy. Najczęściej stosowane były żetony rozliczające pracę przy wykopkach ziemiopłodów a żetony rozliczały zebraną ich ilość szefle, korce, cydle. Po zebraniu owej ilości ziemniaków, włodarz wydawał potwierdzenie wykonania pracy w formie żetonu (stąd też często żetony te posiadają otwory gdyż dla łatwiejszego posługiwania się nimi nawlekane były one na drut). Ciekawe jest to że owe „szefle” miału określony kurs względem waluty państwowej i często zamiast do kasy majątku (gdzie wymieniane były na gotówkę) trafiały one bezpośrednio do sklepikarzy czy też do gospody. Mimo charakteru rozliczeniowego były swoistą walutą lokalną. Trudno jednak dzisiaj w większości ustalić bez materiałów źródłowych jaki konkretny charakter miały poszczególne emisje – podobnie jest z emisją opisaną w tym wątku. Chcę jeszcze zwrócić uwagę na jedno na ogrom zjawiska. Podstawowy katalog tematu autorstwa Sikorskiego opisuje ok. 1200 różnych emisji pochodzących z majątków ziemskich. Od opublikowania go do dzisiaj „dopisałem” do niego 650 kolejnych pozycji. I ciągle dopisuję. Nie ma właściwie tygodnia by nie wypłynęło coś nowego. Stąd moja obecność na forach takich jak to. Sam nie biegam z wykrywką lecz staram się utrzymywać szerokie kontakty z ludźmi którzy chodzą w terenie. Właśnie by identyfikować i ewidencjonować interesujące mnie monety zastępcze i żetony monetarne. Staram się bywać tu regularnie lecz czasami interesujące mnie wątki uciekają mi – proszę więc o kontakt w sprawie monet zastępczych, żetonów monetarnych lub blaszek mogących nimi być na adres arek_gosc@poczta.onet.plPozdrawiamArkadiusz Gościnny (GoAr) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.