szczep15 Napisano 19 Listopad 2009 Autor Napisano 19 Listopad 2009 WitamProszę o identyfikację pozostałości z łuski.Na dnie oprócz liczby 15 brak jakichkolwiek oznaczeń.Szer.łuski około 12 mmpozdr
fanatyk Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 witam.może z nudów? :-) przykład [prawdopodobnie] czechosłowackiego mauser'a, zjechany spód, wypiłowane dwie fantazyjne dziurki, 8mm od kryzy ładny szlaczek" dookoła, skrócona góra.. całość dla jaj zatkana patyczkiem widocznym na foto. :-)
fanatyk Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 może to leśny" gwizdek? jak dmucham przez większą dziurkę przy zatkanym wylocie, to łuska gwiżdże :-)
Tradytor Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 fanatyk ten ładny ślaczek" oznacza że łuska była poddana powtórnej elaboracji.Pzdr
szczep15 Napisano 19 Listopad 2009 Autor Napisano 19 Listopad 2009 WitamProszę o identyfikację pozostałości z łuski.Na dnie oprócz liczby 15 brak jakichkolwiek oznaczeń.Szer.łuski około 12 mmpozdr
sqr Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Witam! Może ktoś próbował dopasować amunicję do innego karabinu lub jakiegoś samopała...?
szczep15 Napisano 19 Listopad 2009 Autor Napisano 19 Listopad 2009 Myślałem,że znalazłem jakąś nietypową łuskę,ale pewnie ma Pan rację,tylko w jakim celu ktoś to robił?I to pewnie jeszcze w epoce.Ale to już pytanie retoryczne.Dziękuje za odpowiedź,i pozdrawiam.szczep
fanatyk Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 co do szlaczka to zgadza się, nie dało by się bez jakieś tokareczki czy chociaż podparcia bo za równy jest :-) ale przyznaje - nie widziałem o tym że to powtórna elaboracja. Nie wiem znalazłem w takim stanie i zatkane tym patyczkiem na równo z krawędzią. Kryza jest mocno spiłowana jest dość cienka.
fanatyk Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 spodna zdjęciu powyżej w porównaniu z łuska znaleziona parę metrów obok, czechosłowacką '39
Arctic Napisano 22 Listopad 2009 Napisano 22 Listopad 2009 Łuski były wdzięcznym materiałem do przerabiania na drobne przydatne przedmioty. Jak pokazany powyżej gwizdek.Ja spotkałem I i II wojenne zapalniczki, lampki, oliwiarki, dłuta, szydła, popielniczki, solniczki. Współczesne otwieracze do butelek itp, itd. Z różnej wielkości łusek oczywiście.
Pytanie
szczep15
Witam
Proszę o identyfikację pozostałości z łuski.Na dnie oprócz liczby 15 brak jakichkolwiek oznaczeń.Szer.łuski około 12 mm
pozdr
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.