Skocz do zawartości
  • 0

Łuska bez kryzy i wpustu

szczep15

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o identyfikację pozostałości z łuski.Na dnie oprócz liczby 15 brak jakichkolwiek oznaczeń.Szer.łuski około 12 mm
pozdr

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.
może z nudów? :-) przykład [prawdopodobnie] czechosłowackiego mauser'a, zjechany spód, wypiłowane dwie fantazyjne dziurki, 8mm od kryzy ładny szlaczek" dookoła, skrócona góra.. całość dla jaj zatkana patyczkiem widocznym na foto. :-)

Napisano

Witam
Proszę o identyfikację pozostałości z łuski.Na dnie oprócz liczby 15 brak jakichkolwiek oznaczeń.Szer.łuski około 12 mm
pozdr

Napisano
Myślałem,że znalazłem jakąś nietypową łuskę,ale pewnie ma Pan rację,tylko w jakim celu ktoś to robił?I to pewnie jeszcze w epoce.Ale to już pytanie retoryczne.Dziękuje za odpowiedź,i pozdrawiam.
szczep
Napisano

co do szlaczka to zgadza się, nie dało by się bez jakieś tokareczki czy chociaż podparcia bo za równy jest :-) ale przyznaje - nie widziałem o tym że to powtórna elaboracja. Nie wiem znalazłem w takim stanie i zatkane tym patyczkiem na równo z krawędzią. Kryza jest mocno spiłowana jest dość cienka.

Napisano
Łuski były wdzięcznym materiałem do przerabiania na drobne przydatne przedmioty. Jak pokazany powyżej gwizdek.
Ja spotkałem I i II wojenne zapalniczki, lampki, oliwiarki, dłuta, szydła, popielniczki, solniczki. Współczesne otwieracze do butelek itp, itd. Z różnej wielkości łusek oczywiście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie