TonyDfreestyle Napisano 18 Listopad 2009 Autor Napisano 18 Listopad 2009 Witam , mam pytanie ? Mam na oku pewną starą strzelnicę , która służyła w czasie II wojny światowej Polskiej armii . Wszystko dobrze są nasypy ale interesuje mnie z jakiej odległości żołnierze oddawali strzały najczęściej ??? Fakt ten jest dla mnie istotny gdyż nie potrafię zlokalizować pozycji strzeleckiej . W takim miejscu powinno roić się od wystrzelonych łusek i innych fantów pozostawionych po strzelcu .Wokoło strzelnicy znajdowałem pojedyncze miejsca gdzie wychodziło po 200 łusek na raz , ale żadne z nich ni jak pasowało do lini strzeleckiej . Dodam również że strzelnica znajduje się na byłym poligonie wojsk polskich co tłumaczyło by rozsiew miejsc . Proszę o pomoc w określeniu mniej więcej odległości z jakiej mogły być oddawane najczęściej strzały . pozdrawiam
Modelarz91 Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Myślę że będzie to od 50 do 100 metrów
Elandil Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 co jakiś czas pewnie zbierali łuski więc w cale nie muszisz dużo znaleść na LOO
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 U mnie na karabinowej - około 300 m. Łusek też nie musi być dużo, ponieważ je zbierano...
rozi Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 W mojej okolicy jest Niemiecka strzelnica. Chyba trzy pasy do strzelań na chwile obecna poprzecinane drogami. Zanim nie bylo ludzi z wykrywaczami to pamiętam że łuski walały sie i można było ich nazbierać spacerująć. Teraz juz luzem nic nie leży:) Natomiast chodząc z wykrywaczem luski znajduje się wszędzie i sporo. Pozycje strzeleckie byly chyba jakieś 300 m od wału.A z łuskami może być tak jak napisał Elandil. Zbierali i może właśnie te miejsca w ktorych tyle wyszlo to były te wyzbierane:) albo szły ?elaboracji? nie pamiętam czy tak sie to nazywało.
Elandil Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Tak jak napisałeś to się nazywa ponowna elaboracja ale nie zawsze tak robiono kiedyś mosiądz nie był aż tak cenny;)
TonyDfreestyle Napisano 22 Listopad 2009 Autor Napisano 22 Listopad 2009 Dzięki wielkie za pomoc , w tygodniu udam się w teren , rezultaty na pewno przedstawię :)) co do elaboracji to udało mi się chyba znaleźć kilka sztuk z charakterystycznym wzorkiem jakieś pół centymetra od spłonki , ale tylko niemieckie sztuki:(( Polskie jeśli się nie mylę miały charakterystyczną kropkę przy którymś z oznaczeń na spłonce .
Wikos Napisano 26 Listopad 2009 Napisano 26 Listopad 2009 U mnie też jest strzelnica z okresu II RP i panuje tam taki chaos że łuski znajduje nawet do 500 metrów od kulochwytu, zresztą w kulochwycie też są ;P
grzeb Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 W obecnym powiecie złotowskim, w gminie Krajenka (Krojanke) w okresie międzywojennym strzelnica Grenzschutzu znajdowała się w pobliżu wsi Augustowo (Augustendorf) a placówki graniczne znajdowały się m.in w Śmiardowie Kraj, Głubczynie i w Podróznej. Z tego co wiem, teren strzelnicy nie był obszarem penetracji.
Złamany korzeń Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 miejsce strzeleckie jest zależne od używanej broni...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.