Skocz do zawartości

X-terra 70 czy soverign GT ?? - a może co innego

oleq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Arseon - nie poddawaj się bo to na serio spoko sprzęt;) Na bank trafią się wadliwe egzemplarze, ale gdzie się nie trafiają? Znajomy kupił nowiutkiego Passata, prosto z salonu i i od tego czasu jeździ z nim non stop do serwisu:( Podobno były inne z podobnymi usterkami, ale czy to znaczy, że wszystkie Volkswageny są do kitu? Jeśli chcemy totalnie bezproblemowe sprzęty to powinniśmy wrócić np do modeli Whites 6000 itp. Czasem sam się zastanawiam czy tak nie zrobić, patrząc na kolejne cyfrowe cuda w rodzaju F75 czy XP Deus.. A jednak bezsprzecznie są to sprzęty skuteczne, więc trzeba mieć nadzieję, że jakość będzie jednak szła w parze z możliwościami.

Pozdrawiam

VW
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
powiem tak ostatnio sprzedałem X-terrke70 bo myslałem ze juz zakoncze zabawe, jakos mnie wzieło i trafiła sie okazja ze znowu zakupiłem i zgadnijcie co ? hehe wiadomo X-Terra 70 od Van Wordena bynajmniej tak mowił poprzedni własciciel wiec wiadomo nie załuje ze kupiłem heh. pozdro.....
Napisano
Przeczytałem kilka wątków związanych z xterrą 70 i chyba można powiedzieć iż coś jest na rzeczy z wadliwością tego sprzetu. Może nie chodzi o jakieś częste i poważne awarie ale jednak. Szkoda..
Zacząłem zastanawiać się na wykrywaczem Teknetics omega, ale trudno znaleźć jakieś dane i opisy pozwalające na porównanie go z xterką lub GT..
Napisano
A ja mam trzeci sezon moją X-70-kę i pomimo zakupu w tym czasie kolejnej wykrywki tego samego producenta nie mam zamiaru się jej pozbywać.Nigdy nie było najmniejszych problemów...ostatnio wczoraj katowałem ją w deszczu(używam oryginalnego pokrowca na elektronikę),a po kopaniu nigdy nie zdejmuję pokrowca.Po powrocie do domu zawsze robię prysznic sondzie i sztycy,potem przejadę" szmatka do sucha i chodzi jak nowa.Chyba niektórzy z Was mają wybitnego pecha do swoich egzemplarzy...
Napisano
Ja na swoją nie narzekam chociaż miałem przygodę z cewką która odpadła po 1 dniu od zakupu ale odesłałem do serwisu i wymienili mi na nową więc jest ok.
Po za tym nie miałem większych problemów z tym wykrywaczem i do tej pory nie mam a mam ją już około 1.5 roku
Napisano
Wracając do zasadniczego wątku...Kol.oleq...wg.mnie porownanie X-70 z Sovereign GT wypada zdecydowanie na korzyść terry...GT,jak dla mnie jest zbyt ciężki,słaba ergonomia no i gałkologia bez wyświetlacza(można go dokupić za sporą kasę).Co do osiągów,to rownież rzecz dyskusyjna,ale mnie bardziej swego czasu przekonała terra.Z moich obserwacji wynika,że GT często kupują konserwatyści" przesiadający się z Hs-a.Jeśli chodzi o iby"awaryjność X-70 ,to jestem szczerze zaskoczony niektórymi postami...faktem jest ,że zdarzały się pęknięcia mocowania sondy,ale wg.mojej oceny wynikały ze zbyt mocnego dokręcania motylka"(znam trzy takie przypadki u znajomych)...Co do niezawodności tego sprzętu,to mogę napisać z całą odpowiedzialnością po niemal trzech latch od zakupu,że jest to bardzo dobry i niezawodny detektor i stabilności wręcz wzorcowej.Pozdrawiam!
Napisano
Witam, ja posiadam gt i muszę przyznać że to dobry sprzęt. zasięgi są ok, a waga to wg mnie problem dla panienek. co do tego zaczepu o którym wspominaliście - owszem mam ten sam problem. Zastąpiłem go metalową płytką i od tamtej pory jest ok. Nie wiem jak Gt stoi przy x terce bo niestety jej nigdy nie widziałem na żywo w akcji, ale zawsze słyszałem opinię że to bardzo podobne sprzęty i nie można powiedzieć że któryś z nich jest lepszy.Osobiście zastanawiam się czy nie zmienić sprzętu na whitesa xlt-ale to raczej problem na przyszłość- póki co zostaję z GT. Pozdrawiam
Napisano
Witam też mam X-Terra lecz model biedniejsza 30. Co do wyłanczania sie wykrywacz w czasie pracy to moge powiedzieć że to samo mialem a przyczyną była klapka zamykająca beteriie , z tego co wiem zastosowano za ciękie blaszki w klapkach te dwie co dociskają bateriie i po prostu się wgniatają i nie ma styku baterii i taki jest efekt, prawdopodobnie ten efekt jest wywołany stosowaniem akumulatorków które są wyższe o okło 2minimetry od standardowych baterii paluszków. Czytałem że w nowszych modelach to poprawiono i dają już grubsze blaszki które się nie wgniatają i wykrywacz ma dobry styk i się nie wyłancza już.
Napisano
Ponawiam pytanie czy ktoś może pokusić się o procentowe oszacowanie różnicy zasięgów pomiedzy xterra 50 a xt70?
Interesuje mnie głównie zasięg na kolor i niechciałbym przepłacac w przypadku xt70 za zbyteczne dla mnie wodotryski".
Napisano
X70 nie ma zbytecznych wodotrysków",lecz kilka bardzo ciekawych funkcji, które doświadczony poszukiwacz może wykorzystać:) Nie pamiętam do jakiej skali masz czułość w X50 ale w X70 masz dobrych kilka oczek" więcej, co przy odpowiednich ustawieniach i technice w terenie przekłada się nie tylko na większy zasięg ale też i czułość.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam, VanWorden przybliż mi proszę co kryje się pod pojęciem przy odpowiedniej technice w terenie". Ciągle się uczę mojej X70 i każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.
Napisano
VanWorden, więc i ja się przyłączę do prośby. Latam już z moją Xterrą-70 ok 2 lata. Myśle, że ją opanowałem, ale jezeli masz ciekawe wskazówki wynikające z Twojego uzytkowania, to chętnie je skonfontuję z moimi, oraz po części wprowadzę w życie:-) Pozdrówki
Napisano
Witam nie chciał bym wyjść na natręta,lecz gdyby i na mój meil przyszła taka wiadomość.To chętnie zagłębił bym się w lekturze. Pozdrawiam
Napisano
Panowie a możey by tak mniej oficjalnie? nie zakładałem tego wątku po to by domyślać się o co komuś może chodzić...
Wracając do tematu to ponawiam pytanie czy jest ktoś w stanie Konkretnie! podać mi różnice w zasięgu xt50 a xt70??
Może jakieś testy w powietrzu np. dla monety 5gr, 1zł i 5zł.
Napisano
oleq, a ile masz kasy na wykrywke, ja wlasnie teraz tez zmieniam i caly czas śledzę i czytam oglądam filmiki itd... za 1999 możesz kupić X-terre505 która ma zasięgi takie jak stara X-terra70 a dodatkowo ma mozliwośc dołaczenia wszystkich możliwych cewek minelaba (chyba 6). Ale za te kase masz tez nowiutkiego Whitesa Prizm 6T, który ma większy zasięg i dodatkowo normalnego statyka i jest nadal produkowany w USA a Minelab juz zamyka fabrykę w Irlandii i przenosi na bliski wschód, co nie jest bez znaczenia no bo może starcić na jakości wykonania. Jak byłem w sklepie wczoraj z zamiarem zakupu jednego z nich to po oblukaniu X-terra505 nie mogłem sie jedno0znacznie określić i cały czas chodził mi po głowie ten Prizm. Zdecydowałem że jak sprowadzą Prizma to jeszcze raz sie przejade do sklepu i wybiorę osatecznie. Sądze jednak że będzie to prizm 6T, jest solidnie wykonany, czarny, lepiej wyważony bo ma baterie pod łokciem, podświetlany ekranik lepszy zasięg i statyka. Minelab troszkę wygląda troszkę zabawkowo, czerwona sztyca i ten czerwony panel troszkę mnie irytuje starsze tereski miały skromniejszy- fajniejszy. Minelab ma te wielotonowa identyfikacje chyba 28 dźwięków, prizm 9. Jak wziąłem x-terre d ręki to cewka mocno ciąży do dołu bo jest ciężka 2D w zestawie akurat była.
Narazie bardziej mnie interesuje Prizm6T i tego chyba kupie.

Sprawa identyfikacji złota w wykrywaczach jest taka sama w większości bo chodzi tu o konduktywność danego metalu a złoto ma stosunkowo niska konduktywność w stosunku np do miedzi np:

srebro 61,39·10^6
miedź 58,6·10^6
złoto 44,0·10^6
glin 36,59·10^6
wolfram 18,38·10^6
żelazo 10,02·10^6
chrom 8,74·10^6
ołów 4,69·10^6

Dlatego większość wykrywek zapodaje złoto jakimś średnim sygnałem i wskazaniem na skali poniżej połowy.
Napisano
Oleq ja moge podać Ci w X-terra 30
5gr 27 cm
1 złoty 25cm
2 złote 27 cm
5 złote 28 cm
Przy mierzeniu brałem pod uwage wyraźny sygnał.
Standardowa cewka 22 cm.
Napisano
Ok, maile poszły. A jeśli chodzi o wybór to nie sugerowałbym Prizma koledze, który myśli o X70 lub Sovereignie. 6T to ciekawa alternatywa dla kogoś komu wystarczy np X505 ze standardową cewką.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Napisałem tylko, że to ciekawa alternatywa a nie, że to jest właśnie to co powinieneś kupić:) Chodziło mi raczej o to, że jeśli nie wykorzystasz potencjału zmienialnych częstotliwości, który daje Ci X-Terra, to 6T w zupełności pokryje Twoje wymagania. Faktycznie ma lepszą ergonomię od Xterr z cewką DD która jest teraz dodawana standardowo. Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie