Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to mundur

khan

Pytanie

Napisano

Witam Specjalistów.
Mam problem-w dokumentach mojego Dziadka stoi,że w 1929r służył w 2PSP.Na jedynym zdjęciu z tych czasów pozuje zaś w mundurze...no właśnie,w jakim?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rogatywka wz.27, kurtka raczej wygląda mi na przeróbkę koszulki (drelichu) wz.19. brak tylko kieszeni i przerobiony na 5 guzików.Absolutnie to nie kurtka mundurowa wz. ani 19 ani 28.Szabla raczej niemiecka wz.1896.

Stawiam na podoficera 24 pułku ułanów.Koniec lat 20-stych.
Napisano

Witam Specjalistów.
Mam problem-w dokumentach mojego Dziadka stoi,że w 1929r służył w 2PSP.Na jedynym zdjęciu z tych czasów pozuje zaś w mundurze...no właśnie,w jakim?

Napisano
Kawaleryjski - kolory proporczyka kołnierzowego trudno określić więc może spróbuj dopasować wg tej strony: http://www.kawaleria.marcin-lewandowski.xip.pl/propor.php

jeśli założymy że góra jest biała a dół ciemny to może to być: 2 lub 15 pułk ułanów

otok czapki wygląda na biały czyli może jest to mundur 2 Pułku Ułanów Grochowskich im. Generała Józefa Dwernickiego

15 pułk miał czerwony otok
Napisano
Podziękował wszystkim.Zwłaszcza za wiadomość na priv.Ruszyłem z miejsca-unitarka w 2PSP,potem przeniesiony do 24PU.Pomogło nazwisko z innego dokumentu-podpis : Halicki ,płk.
Napisano
Kurtka mundurowa szeregowego wz19, rogata wygląda na nieusztywnioną wz27, szabla na wz1896.

A po takim zdjęciu nie idzie dojść jednostki, otok biały, ale proporczyk zupełnie nie do odczytania. Może być 2 PU tak samo, jak 16 PU, 24 PU, 5 PSK, 6 PSK, 7 PSK, 8 PSK...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie