8total4 Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Zygmunt III WazaSzeląg 1589mennica Olkusz.bez *Rfajny, nie czysc - patyna dodaje uroku.pozdro.
mrog79 Napisano 16 Listopad 2009 Autor Napisano 16 Listopad 2009 Mam jeszcze jedno pytanko co do stanu i wartości tej monetki
Pablo.wpl Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Określanie stanu zachowania monet. stan zachowania po czym poznać foto PL USA DE I UNC UNZ stan menniczy, bez jakichkolwiek śladów zużycia II EF VZ stan znakomity, dopuszczalne nieznaczne defekty powstałe podczas produkcji lub transportu III VF SS stan bardzo piękny, niznaczne ślady zużycia na pieniądzach, które były w obiegu IV F S stan piękny, częściowe ślady zużycia, moneta w pełni czytelna o wyraźnych konturach V VG SG stan bardzo dobry, znaczne zużycie, na monecie pojedyńcze fragmenty wyobrażeń i legendy częściowo zatarte, moneta pomimo tego może być całkowicie określona - łącznie z datą wybicia. VI G G stan dobry, część powierzchni tak silnie starta, że jest już nieodróżnialna, jednak moneta z pewną trudnością może być jeszcze określona VII PR - stan zły, znaczny stan zniszczenia, moneta nie daje się w pełni określić Pozdro
Pablo.wpl Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 a co do wyceny to ja nie jestem w tym dobry...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.