pawiu neue Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Prosze o podawanie miejscowosci w których są umocnienia lini Mołotowa,chciałbym pświęcić wiosenny urlop na ich zwiedzanie.Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Duncam Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Z braku czasu (gdy to piszę jest 2 w nocy...) polecam tylko poczytać W cieniu Linii Mołotowa" T. Bereza, P. Chmielowiec, J. Grechuta. Wydane w Rzeszowie w 2002 roku.Pzdr
greg83pp Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Witam !Ja też polecam Drohiczyn , jest tam dużo bunkrów, okolica jest też dość gęsto usiana, polecam też książkę Linia Molotowa" Tomasz Wesołowski.- są tam mapy i plany schronów, trochę o wyposażeniu i przebieg walk o 62BRU.pozdrawiamGrzesiek
hun88 Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Warto obejrzec umocnienia w Lesku,Nowogrodzie oraz okolice Zambrowa.Polecam szczegolnie Nowogrod z malowniczo polozonym schronem w samym centrum wysypiska smieci.
pawiu neue Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Dzieki za informacje,postaram sie wybrac do Drohiczyna moze zachacze też o Nowogród.ps jak schematycznie przebiegają umocnienia wzdłuż Bugu?
Gość Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 A ja polecam okolice Niedźwiadnej/Brzeźna oraz Bagienic/Sulewa-Prusy. Tam jest masa zachowanych schronów, w tym kilka połączonych poternami. W tym drugim rejonie zginął po kilkudniowych walkach dowódca Osowieckiego Rejonu Umocnionego.Nowogród - rosyjskie schrony są zniszczone, ale warto jechać bo przecież jest tam polska linia umocnień, a kilka kilometrów dalej także niemieckie schrony z 1939-1940 roku. W jeden dzień można obejrzeć fortyfikacje trzech krajów, a na deser carskie forty w Łomży.rfx
Indian Chief Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Ja polecam bunkry w okolicach mostu w Kózkach na Bugu. kiedys juz pisałem jak tam dojechać... poszukaj...spokój, cisza, nikt nie szweda się tam...polecam naprawde.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.