Skocz do zawartości

Pytanie o Linie MoLotowa

pawiu neue

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosze o podawanie miejscowosci w których są umocnienia lini Mołotowa,chciałbym pświęcić wiosenny urlop na ich zwiedzanie.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Napisano
Z braku czasu (gdy to piszę jest 2 w nocy...) polecam tylko poczytać W cieniu Linii Mołotowa" T. Bereza, P. Chmielowiec, J. Grechuta. Wydane w Rzeszowie w 2002 roku.
Pzdr
Napisano
Witam !
Ja też polecam Drohiczyn , jest tam dużo bunkrów, okolica jest też dość gęsto usiana, polecam też książkę
Linia Molotowa" Tomasz Wesołowski.
- są tam mapy i plany schronów, trochę o wyposażeniu i przebieg walk o 62BRU.

pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Warto obejrzec umocnienia w Lesku,Nowogrodzie oraz okolice Zambrowa.Polecam szczegolnie Nowogrod z malowniczo polozonym schronem w samym centrum wysypiska smieci.
Napisano
Dzieki za informacje,postaram sie wybrac do Drohiczyna moze zachacze też o Nowogród.
ps jak schematycznie przebiegają umocnienia wzdłuż Bugu?
Napisano
A ja polecam okolice Niedźwiadnej/Brzeźna oraz Bagienic/Sulewa-Prusy. Tam jest masa zachowanych schronów, w tym kilka połączonych poternami. W tym drugim rejonie zginął po kilkudniowych walkach dowódca Osowieckiego Rejonu Umocnionego.
Nowogród - rosyjskie schrony są zniszczone, ale warto jechać bo przecież jest tam polska linia umocnień, a kilka kilometrów dalej także niemieckie schrony z 1939-1940 roku. W jeden dzień można obejrzeć fortyfikacje trzech krajów, a na deser carskie forty w Łomży.
rfx
Napisano
Ja polecam bunkry w okolicach mostu w Kózkach na Bugu. kiedys juz pisałem jak tam dojechać... poszukaj...spokój, cisza, nikt nie szweda się tam...polecam naprawde.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie