Bzyq Napisano 14 Listopad 2009 Autor Napisano 14 Listopad 2009 Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat 19. pułku artylerii. Sformowany był bodajże w Braunschweigu i stacjonował w latach 1942-1944 w okolicach Lille.
coriolan Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtReg/Gliederung.htm
Bzyq Napisano 17 Listopad 2009 Autor Napisano 17 Listopad 2009 Znalazłem kilka ważnych informacji za które serdecznie dziękuje. Czy wie ktoś jeszcze gdzie znajdę informacje dot. 19 pułku artylerii?
Bzyq Napisano 17 Listopad 2009 Autor Napisano 17 Listopad 2009 Znalazłem kilka ważnych informacji za które serdecznie dziękuje. Czy wie ktoś jeszcze gdzie znajdę informacje dot. 19. pułku artylerii?
wm Napisano 17 Listopad 2009 Napisano 17 Listopad 2009 WitamNo myślę że znajdziesz informacjie w książkach bo raczej ciężko gdzie indziej.Tą pierwszą swojego czasu przeglądałem bardzo ciekawa pozycjia choć czasami jest ogólna i niestety jest sporo błedów. Ale interesującego cię okresu nie posiadam choć może cos z końca 1944 kilka stron. Pozatm sa jeszcze monografie 19 PD do której 19 PA należal.Co cie interesuje mam Gleidierung tej dywizji.Die Hannoversche Artillerie Bd.I: Art.Rgt. 19, Art.Rgt.(mot.) 19, Pz.Art.Rgt. 19 - Rolf Hinze, Selbstverlag des Verfassers, Düsseldorf 1977, 823 Seiten mit 91 Karten-Skizzen, 12 Zeichnungen, 40 Bildtafeln mit 118 FotosEhrenbuch des Panzer-Artillerie-Regiments 19 - Bearb. und hrsg. von J. Meyer-Schneidewind, Selbstverlag, Bonn-Bad Godesberg 1984, 262 Seiten, broschiert
coriolan Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Wkleiłeś żywcem źródła strony Attillerie-Regiment 19 z LdW,ktorą Bzyq już widział.Co to znaczy,że masz Gliederung?Masz te książki?
wm Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Wiem że żywcem wkleiłem tytuły choć sa one mnie dobrze znane nawet bez tej strony. Przytoczyłem je żeby była jasność o których książkach jest mowa. Książki nie posiadam kiedyś przeglądałem w bibliotece i sobie skserowałem interesujący mnie okres. Autor głównie się opierał na innych publikacjiach dotyczących 19 PD zkąd sa chyba wszystkie mapki i wiele informacji. Ciekawe są fragmenty wspomnień żołnierzy. Ogólnie ciekawa książka lecz strasznie dużo błędów. Poza tymi dwiema ksiązkami są jeszcze 4 ale nie dotyczących tylko 19 pułku ale historii całej 19 PD i innych pułków przynależnych do niej. Więc jesli chodzi o artylerie to te dwie oraz archiwa. w internecie sie wiele nie znajdzie.Gliederung który posiadam to mniejwięcej rozpisanie jednostki na częsci składowe oraz miejsca formowania, oddziały zapasowe cos podobnego jak jest na stronie Lexikon der Wehrmacht.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/19ID.htm
coriolan Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Gliederung to po polsku struktura.Jest dokładnie rozpisana na stronie tego pułku.Jakie straszne błędy" w niemieckich publikacjach?W jaki sposob byłeś w stanie je wykryć?
wm Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Z podstawowych błedów to niezgodnosc dat, ilosc posiadanego sprzetu oraz oceny sił nieprzyjaciela ale to pewnie wynika z tego że autor opiera sie tylko na niemieckich materiałach oraz powszechna propaganda. Autor opiera sie równieżna źródłach wydawanych podczas wojny więc o 1939 jest dość zakłamany obraz.Czesto dane sa podawane wybiurczo niepowodzenia sa żadko opisywane. Ale mój osąd nie dotyczy całej książki tylko okresu 1944-45 oraz 39 które bardziej mnie interesowały, z tego co widziałem okres 1940-43 jest dosc dobrze opisany jednakże im bliżej końca wojny staje sie coraz gorszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.