Mathew Napisano 27 Luty 2004 Autor Napisano 27 Luty 2004 WitamDowiedziałem się niedawno, że brat mojej babci walczył w I Wojnie Światowej pod Sommą. Miał wtedy 19 lat. Na zdjęciu jest jego kompania.PozdrawiamMathew
MTC Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Witam --na fotce jest Twoj wujek ? czy tylko jego kompania ?Pozdrawiam
Mathew Napisano 27 Luty 2004 Autor Napisano 27 Luty 2004 Wujek stoi w środkowym rzędzie, czwarty od lewej. Podobno najlepiej w całej kompani potrafił rzucać granatem. Jego syn opowiadał mi że rzucał nim ze swojego okopu aż na pozycje francuskie.
pawiu neue Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Pozazdrościć kondycji,taki samobieżny ręczny granatnik. :)
Mathew Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 ... a jaki dziarski szef kompani. Zastanawia mnie ta trupia czaszka. Myślałem, że to pomysł nazistów, a tu się okazuje, że Niemcy już od dawna mieli takie tendencje.
Moose Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Taaa... a pruscy Huzarzy Śmierci też mieli tendencje nazistowskie...
Moose Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Symbol trupiej główki ma długą tradycję. Najbardziej znaną formacją jej używającą byli rzeczeni Huzarzy Śmierci z epoki napoleońskiej. Później tego symbolu używały inne jednostki kontynuujące tradycję Huzarów.Co ciekawe, tego samego symbolu używała jedna z jednostek walczących w Powstaniu Wielkopolskim.Tak więc nie wszystko, co z trupią główką jest nazistowskiePozdrawiamAdam
Mathew Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Czy w takim razie da się określić jednostkę w której służył ?... i kolejna fotka przedstawiająca szarą frontową rzeczywistośćPozdroMathew
Castiglione Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Symbol trupiej główki ma długą tradycję. Najbardziej znaną formacją jej używającą byli rzeczeni Huzarzy Śmierci z epoki napoleońskiej. "A oto i rzeczony huzar :)
Moose Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Dzięki Castillione :-) Właśnie tego szukałem :-)PozdrawiamAdam
Gość Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Mój dziadek służył w Wh.Babcia uparcie twierdziła, że zdobył kilka odznaczen ,ale nie chce ich pokazac.Znacie jakiś sposób na wyciągnięcie tych odznaczen.Odkąd pamiętam służba dziadka w Wh była domowym tabu.Wychodziło coś przy okazji domowych imprez(jak dziadek podpił).Od małego miałem przykazane mówienie że dziadek był partyzantem i zeby nie mowic gdzie służył.Czy ktoś z was miał podobny problem?
Grzesio Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Totenkopf na pruskich czapkach noszony był zasadniczo przez Leib Husaren i pułki brunszwickie.Ustalenie zaś jednostki powinno być całkiem łatwe, byle tylko dysponować odpowiednią wiedzą - zwróćcie uwagę na bardzo charakterystyczne naramienniki z koroną i lilijką(?).PzdrGrzesiu
Mathew Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 .... powiększania ciąg dalszy, heheh. Istotnie widać koronę Wilusia", ale to drugie ? Może to lilijka. Mnie to przypomina góralską parzenicę. Czyżby symbol oznaczający huzarów ?...pozdrawiamdetektyw Mathew
Mathew Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 ... powyżej powiększyłem naramiennik dowódcy a teraz szeregowego. Jak widać niczym się nie różnią. Obok widać fragment klamry, też z koroną Wilusia"
Mathew Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Szukałem w internecie informacji o tym odznaczeniu z okresu I Wojny Światowej. Niestety nie znalazłem zbyt wiele. Tylko 1 zdjęcie. I tu mi coś nie gra. Kolory wstążek się róznią. http://www.austro-hungarian-army.co.uk/prEK2FULL.jpgOwszem jest dużo ale o krzyżach żelaznych z II Wojny światowej. Ciekawe czy w I W.Ś. był tylko jeden rodzaj krzyża ?
Grzesio Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Taaaa... To jest po prostu stylizowana litera W pod koroną = Infanterie Regiment 92.
Mathew Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Dzięki wszystkim za pomoc. Grzesio, czy wiesz coś więcej na temat 92 regimentu ? Może znasz stronę na internecie z jakimś info ? Albo stronę o krzyżach żelaznych Wilusia" ? Pozdro Mathew
Leuthen Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale jakąś tam radą moge służyć. Podczas I wojny światowej na pewno były co najmniej 2 klasy Krzyży Żelaznych. Krzyż II Klasy był na wstążce i mógł go dostać praktycznie każdy żołnierz, KŻ I Klasy miał podobny wygląd jak KŻ II Kl., był jednak bez wstążki (przypinany podobnie jak podczas II w. św.) i był w zasadzie zarezerwowany wyłącznie dla oficerów (przypominam, że do niezbyt chyba licznych wyjątków należał Adolf Hitler, który bodajże na skutek usilnych zabiegów adiutanta pułku otrzymał KŻ I Kl., choć dosłużył sie tylko stopnia kaprala). Nie znam żadnej stronki nt. 92 Inf. Rgt., ale mam dane bibliograficzne monografii w której możesz znaleźć interesujące Cię informacje:1809-1959: Geschichte der braunschweigischen Truppen von der Gründung der "Schwarzen Schar bis zum Ende des ersten Weltkrieges"; hrsg. aus Anlaß der 150-Jahr-Feier der altbraunschweig. Truppenteile, Braunschweig. Inf. 92... Braunschweig, 1959. Jeśli chodzi o odznaki z trupią czaszką z okresu I w. św., to takie coś widziałem również w Muzeum Regionalnym PTTK w Gorlicach i była to bodajże odznaka oddziałów szturmowych" (Sturm-Abteilungen") - taki lub podobny napis widniał na tej odznace. PozdrawiamLeuthen
Mathew Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Leuthen czy masz to w formie elektronicznej ? Czy mógłbym te materiały od Ciebie pożyczyć ?Syn mojego wujka opowiedział mi jeszcze jeden frontowy epizod spod Sommy. Mianowicie podczas ataku na nieprzyjaciela, kompania wujka została przygwożdzona do ziemi przez ostrzał artyleryjski. Rozpętało się piekło. Wujek padł na ziemie i sięgnął po saperkę żeby się okopać. Niestety saperka zaplątała się powodując rozpaczliwe szamotanie. Wujek uniósł na chwile nogę i wtedy nadlatujący szrapnel odciął mu ją powyżej kostki. Dla wujka wojna się skończyła.PozdrawiamMathew
Leuthen Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Niestety, nie mam wspomnianej monografii w formie elektronicznej (w ogóle jej nie mam - dysponuję tylko i wyłącznie podanymi danymi bibliograficznymi), ani też zdjęć odznaki z muzeum w Gorlicach. PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.