Piett Napisano 11 Listopad 2009 Autor Share Napisano 11 Listopad 2009 Ostatnio Bellona wydała lub ma wydać wysyp książek o niemieckich siłach zbrojnych. Dotychczas znane tytuły. Dotychczas nie było np. podobnych pozycji o armiach alianckich w zapowiedziach.1.NIEMIECKA INWAZJA NA FRANCJĘ, HOLANDIĘ, BELGIĘ I LUKSEMBURG.2.GEBIRGSJÄGER. NIEMIECKA PIECHOTA GÓRSKA3.ŻOŁNIERZE NIEMIECCY NA FRONCIE WSCHODNIM 1943-19444. 19. DYWIZJA PANCERNA WEHRMACHTU5. 7 DYWIZJA PANCERNA WEHRMACHTU (co ciekawe - ta ostatnia autorstwa jednego z dowódców dywizji, Hasso von Manteuffela).Po bardzo pobieżnym przyjrzeniu w księgarni wydają się ciekawymi pozycji, ale oczywiście z racji dużego zbioru zdjęć, często zupełnie nie znanych zainteresowanym tematem. Tekstu w nich nie ma prwie w cale, skupiając się na upchaniu jak największej ilości fotografii, co jest swgeo rodzaju plusem, porównując to np. z dosyć kiepskimi pozycjami, jakimi są brodnicze diwizje SS". Bardziej karygodnych uwag ciężko zarzucić opisowi, z racji że przynjamniej na razie nie zakupywałem żadnej z nich. No chyba że ktoś już je widział lub ma i może się podzielić wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Miałem okazję przejrzeć te pozycje na targach ksiazki w Krakowie. Rzeczywiście sporo fajnych zdjęć, ale co do tych 2 albumów (żołnierze na froncie wschodnim i GJ), to są to dosyć nieudolne tłumaczenia pozycji anglojęzycznych. Dlaczego ? No to może zadam takie pytanie: jak sądzicie, jaki element wyposażenia grenadiera pancernego z frontu wschodniego tłumacz opisał jako paski z tkaniny" (dla ułatwienia dodam, że chyba przy tłumaczeniu ograniczył się do użycia translatora) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irke Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Miałem w ręku poz. nr 3 i jest to przedruk znanego wydawnictwa Concord.http://exito.sklep.pl/index.php?products=product&prod_id=2167A swoją drogą ciekawe czy Bellona ma zamiar więcej wydać publikacji tego wydawnictwa.Mam nadzieję, że moderator nie wyrzuci tego linku, który nie jest reklamą, a jedynie odniesieniem do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Pkt.4 - o 19 DPanc, fajna pozycja ze względu na zdjęcia właśnie. Tekstu nie ma zbyt wiele. Podpisy pod zdjęciami w niektórych przypadkach wydają się ietrafione" ;)Także zdjęć z najbardziej mnie interesującego okresu bytności 19 DPanc. na froncie (1944/45 r.) jest dosłownie kilka i bez rewelacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciu Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Szczególnie nie polecam z tego wydawnictwa albumu o Wehrmachcie w ostatnich latach na froncie wschodnim ilość błędów tłumaczenia jest przerażająca pomimo świetnych zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.