chemik3 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Raczej nic jej nie pomoże, można ewentualnie rzucić w oliwę z oliwek albo zabawić się w elektrolizę.pzdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 w tym stanie elektroliza na pewno jej trochę pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 wysmaż ją delikatnie w oleju czy oliwie z oliwek i spróbuj czymś drewnianym zeskrobać nalot jak się zwęgli.jak grudy zrobią się czarne - będą schodzic pod palcami..uwazaj tylko zeby jej nie przesmazyc za mocno, no i licz się z tym ze tak samo jak po elektro - patyna go home"..żadnej elektrolizy, to zabijanie kolorów..pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprat Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Total ile czasu powinno się gotować w oliwie taką monetkę?Pozdrawiam,Sprat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych1956 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Jednego dnia trafiłem dwie pięcio groszówki międzywojenne, były w podobnym stanie jak Twoja. Jedną z nich próbowałem delikatnie gotować w oliwce, zaś drugą postanowiłem moczyć w oliwce i co kilka dni ją czyścić miękkim pędzelkiem, ten drugi proces trwał o wiele dłużej, kilka miesięcy, ale dał ładny efekt, natomiast gotowanie w oliwce zniszczyło mi monetę, nie polecam gotowania monet z miedzi i cynku. Uzbrój się w cierpliwość, jeśli moczenie i czyszczenie pędzelkiem jej nie pomoże to gotowanie zniszczy ją zupełnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprat Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Na cynku wypróbowałem z efektami dobrymi moczenie w oliwie.Tak wyglądał przed guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprat Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 A tak po.Z miedzianymi elementami jakoś mi nie idzie.Moczę i moczę i efekty marne.Pozdrawiam,Sprat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.