Skocz do zawartości

defilada GRH z okazji 11 listopada

Rekomendowane odpowiedzi

jak co roku TVP wykazała się politycznym szowinizmem i lizaniem d.....
ujecie pokazujące Wojsko Polskie na wschodzie zajęło 0.5 sek i to niechcący bo nie zdązyli zrobić cięcia....
przypomina mi się taka scena z ksziązi łuny w bieszczadach"
kiedy to do oddziału przyszło nowe wojsko i zaczęły się spory miedzy nowymi i starymi co było ważniejsze. monet cassino czy forsowanie odry.. itak przez tydzień. aż d-ca sie wkurzył i wyprowadził wszsytkich w teren. tam znalazł stromą górę pod którą płynął szeroki potok. Mówi. macie i odre i monte cassino i tak przegonił wszysktich 20 razy tam i spowrotem. jak juz padali powiedział A teraz widzicie ze nieważne gdzie. krew zołnierza polskiego wszedzie ma taką samą wartość "

A tak jak juz jestesmy przy WP na Wschodzie...

Ciekaw jestem co to była za własna inicjatywa defiladka AA7 na defiladzie"
Nie lepiej było przyjśc pod Arsenał o 8 rano i pocwiczyc z resztą ludzi z plutonu i stworzyc jeden oddział.... tak to to wyglądało groteskowo i arogancko w stosunku do reszty która cwiczyła i stworzyła jednolity pluton...
Koordynator dał wytyczne co i jak, co do Wp na Wschodzi... ale nie po co my lepiej umiemy....

2 motorki mają troche mało miejsc na obsadzenie tylu ludzi... i okazało sie co teraz z nimi zrobic bo nikt inny ich tyłków wozic nie chce... no to poszli w kolumnie pojazdów a co tam jak zabawa to zabawa....
Szedł sobie pluton w czwórkach a za nimi ... brawo!

Aha odtwarza sie wojsko z krwi i kości" czy z cukru"?
deszczu sie boimy? , zostawiamy sprzęt i chodu pod daszek ...

Co do postu kolegi Okejosa to zgodze sie w 100%
brak profesjonalizmu ze strony tvp plus polityka

Cieka jestem zdjęc i filmów bo moim zdaniem defilada wypadła dobrze...

Primer masz racje, szkoda że ludze ćwiczą od rana pod Arsenałem, a pózniej słyszą że nie ma dla nich miejsca.
Masz rację że to wyglada groteskowo, jak idą cztery piątki a ostatnia linia składa się z trzech osób bo góre bierze ludzka głupota i zawiść.
Masz rację, że szkoda, że organizator zaprasza grupę a póżniej ktoś myśli, że ma prawo decydować za wszystkich bo mysli że ma monopol.
Masz rację, szkoda, że ktoś upiera się i mówi ,, ja mogę a wy nie i ja stoje na placu a wy nie.
Masz rację, że brakuje profesjonalizmu bo ktos umawia się ze jest dla was miejsce a pózniej mówi ze jest ale pod plandeką i jest to wasz problem. ( w tym miejscu pozdrawiam kolege i czekam aż będe mógł mu pomóc rozwiązac jego problem)
Masz rację, że nawet tak doniosłe święto nie łączy ale dzieli bo ktoś okazał się małostkowy i pełen kompleksów.
Ale jak to sie mówi góra z górą się nie zejdze a człowiek z człowiekiem zawsze.

już od godziny grzeje się w domu:)
Miło było maszerować razem z wami koledzy. Szczególne podziękowania dla Michała Miazgi ćwiczenia musztry z roku 1920 w chłodzie i słocie.
Pomimo przemoczenia oraz wychłodzenia impreze zaliczam w poczet tych udanych-nowe doświadczenia i zdobycie nowych umiejętności.
Mam nadzieję że znów powtórzymy Kijowski sposób lokomocji" z roku 1920:)

W imieniu SRH 51 pp Strzelców Kresowych dziękuję za wspólnie spędzony czas.

Chciałbym w swoim własnym imieniu podziękowac wszystkim z którymi miałem zaszczyt uczic ten dzień moknąc, marznąc i maszerując.
Dziekuje za wpólny wysiłek Przemyślowi i Lublinowi oraz wszytkim, którzy włozyli trud i pracę w to , żeby rekonstrukcja historyczna nie była postrzegana jako dobra zabawa", fajne reko" czy przebieranka w byle co"!!! Chciałbym podziękowac tym, którzy przebyli 300km i więcej a mimo to pojawili się pod Arsenałem o ósmej rano i poświęcili 3 godziny na zgranie pododziału i ustalenie współdziłania!

Szkoda jednak, że znaleźli się i tacy, którzy uznali , że są tak wspaniali i tak bosko wyszkoleni, że żadne ćwiczenia nie są im potrzebe a przyjazd o 8 rano pod Arsenał to starta czasu"

LEO
Masz rację że organizator zaprasza grupę i informuje o tym , ze grupa bez wspólnego przeszkolenia nie będzie dopuszczona do defilady - grupa się na to zgadza a potem nie pojawia sie na zadnych ćwiczeniach ani tych tydzien wcześniej ani nawet na tych w dzień defilady o 8 rano pod Arsenałem a potem ma pretensje.

Organizator wyznaczył koordynatorów gróp!!!...
To oni w jego imieniu mieli dograc swoją epoke ( ludzi i pojazdy ) to oni wyznaczają kryteria jakie trzeba spełnic aby brac udział... To oni odpowiadaja swoim tyłkiem ca to co widac...
Jeżeli kryterium mówiące, że trzeba pocwiczyc przed imprezą i zgrac sie na ile to tylko możliwe... jest czyms nie wykonałnym no to czego wymagac więcej...
gropy Warszawa i okolice" miały miec cwiczenia ( był termin, godzina) i co... i nic
Koledzy z Przemyśla i Lublina przyjechali w nocy dlatego zbiorka była od 8 rano ( jak u 90% innych gróp... miejsce i czas wyznaczył sam organizator )był poswięcony na cwiczenia musztry i zgrywanie sie
Gdyby pojawil sie ktos z umundurowaniem zgodnym z wytycznymi i wyraził choc odrobine chęci cwiczenia z resztą to szedł by z całym plutonem...

Mieliście częśc płaszcze... dlaczego więc nikt nie chcial od Was cwiczyc z resztą ... ( bo trzeba było odpruc gwiazdki z poganów, bo trzeba bylo wczesniej na cwiczenia przyjechac, a bylo nie po drodze ? ) wy nic od Siebie to czemu ktoś ma Wam wyjśc na przeciw

Podobno mieliście miec swoją Dodge i dziekujecie za Gaza no to Gaz pojechał pod plandeką z kominkiem i szpejami na pace...
różne wersje waszego udziału wypływały od Was samych przez co zabrakło spójności....

Scenariusz został przyjęty po porannych cwiczeniach i nikt juz go dalej nie zmieniał w nieskończonośc (bo coś tam, bo ktoś tam...)

Ale nie ma co zasmiecac tym tego tematu.... dlatego ja juz milknę, sory za słowotok ale na świeżo pisze prowadzony emocjami dnia dzisiejszego ...

Gratuluje wszystkim dzisiejszej defilady, bo mimo niepogody warto bylo tam byc....

witam

W imieniu SGRH 3 Bastion Grolman chciałbym podziękować na początku kolegom z PGRH Warta za wspólne stworzenie i reprezentowanie Powstańców Wielkopolskich, Organizatorom za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w tak zaszczytnym wydarzeniu jaką była DEFILADA GRH Z OKAZJI 11 LISTOPADA.
Wszystkim grupom i stowarzyszeniom za wspólne moknięcie i marznięcie na placu i podczas defilady..;)

Panowie widać że razem tworzymy siłę współpraca z Wami to przyjemność..;)

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję

Maciej goral" Góralski
SGRH 3 Bastion Grolman

O, jak miło się czyta , myślałem ostatnio że chłopcy dorośli i wyszli z piaskownicy ale to po prostu nie sezon na rekonstrukcje stąd brak burzliwych kłótni na forum i zalewania się hektolitrami pomyj...ale co widzę ? ...jeeeest !!!

11 Listopada , święto które winno łączyć wszystkich Polaków, jak zwykle w Bulandzie wprowadza zamieszanie i kłótnie kto ładniejszy a kto mądrzejszy...znowu chłopcy pozabierali sobie grabki i łopatki a któryś któremuś nasikał na zamek z piasku...

Rację miał ten kto mówił że w piekle nie musi nikt pilnować kotła z Polakami bo jak który próbuje wyłazić to go reszta ściąga w dół...

To teraz trochę konstruktywnej dyskusji.
Arsenał godzina 8,30 są od nas ludzie i nie maja gwiazdek ale po mimo tego zostają wyproszeni. Oświadczenia są dla wszystkich ale nie dla nich. Argumentacja typu nie byliście w zeszły tydzień na próbie to dziś nie idziecie ale za to trzech było w Budach to wszystkich wyrzucam Odpowiedzialność zbiorowa. Dodatkowo pod Arsenałem byli ludzie z Warszawy, których nie było w poprzednim tygodniu na próbach i oni nie zostali wykluczeni widać są równi i równiejsi.
Rozmawialiśmy przez telefon i wtedy nie było żadnych obiekcji a na miejscu okazuje się, że jednak są problemy.
Następna sprawa jak nie było ludzi to kufajki były OK. i ciężarówka jest dla was. Rozmawiamy telefonicznie, wysyłamy maile a na miejscu się okazuje że słowo jest nic nie warte, bo ze wszystkiego, bez podania przyczyny, można się wycofać.
Dobra zabawa, fajne reko itd., ????????????
Kultura, kultura i jeszcze raz kultura ale to wynosi się z domu i żadne ćwiczenia tu nie pomogą ale to już inny temat.
PS. Najbardziej mnie ubawiły rozpaczliwe krzyki gościa który jest zwykłym pepesznikiem i za nic nie odpowiada, jak małe dziecko które tupie nogą bo chce być najważniejsze w piaskownicy :-) Po prostu aż żal było patrzyć ze taki dorosły i doświadczony mężczyzna może się tak zachowywać no ale cóż po prostu szkoda i tyle.

Witam

Serdeczne podziękowania szczgólnie składam faktycznym organizatorom defilady Miroslawowi Kielakowi i Sławkowi Cisowskiemu za profesjonalizm, świetne przyjęcie i porządek. Każdy wiedzial co , jak i dlaczego i to jest najważniejsze, a sami wymienieni przeze mnie Panowie mimo nawłu zajęć, telefonów, okazji do błyszczenia u boku prominentów byli wśrod nas z informacją, pomocą. Śniadanko w garnizonie SUPER. Pomny wcześniejszych pobytów w stolicy wziąłem swój wikt i z nim wróciłem. To wszystko się bardzo ceni. Szczególnie jeśli samemu organizuje się duże widowiska.
dziękuję GRH Kalinie Krasnej, czy jak kto woli Jarzębinie Czerwonej za dyscyplinę i doszlifowanie z nami musztry. Wile sie od Was nauczyliśmy. Dziękuję za współpracę kolegom z GRH Front z Lublina oraz Smoczemu z Kampfgruppe Lisa, który z nami szlifowal warszawskie ulice.

Kolega Pik78 pyta o wrażenia ze spotkania z Panem Prezydentem Lechem Kaczyńskim.
Odpowiadam zaznaczając, ze nie jestem członkiem żadnej partii politycznej - Moje osobiste wrażenia bardzo pozytywne. Dla mnie to zaszczyt jest defiladować przed Prezydentem RP, a jeszcze większym zaszczytem jest kiedy ów Prezydent idzie przed frontem oddzialów GRH do samego końca, wchodząc na mokrą trawę i błoto, a na końcu raczy nas pełnym sympati uśmiechem.

Co do pokazywania naszego oddziału w TVP. Zgodzę się z Okejosem, że nie jest to przypadek, że nie pokazują nas w TV. Panowie z TVP gdy maszerowaliśmy Krakowskim Przedmieściem jak tylko zbliżał się nasz oddział szybko wyłączali kamery. I tak robily bez wyjątku wszystkie ekipy TVP. Nie wierzę w tym miejscu w przypadek.

I jeszcze jedno. Panowie nie kłóćmy się jak Polacy.
Mirek Majkowski
PSRH X D.O.K.

Co do pokazywania naszego oddziału w TVP. Zgodzę się z Okejosem, że nie jest to przypadek, że nie pokazują nas w TV. Panowie z TVP gdy maszerowaliśmy Krakowskim Przedmieściem jak tylko zbliżał się nasz oddział szybko wyłączali kamery. I tak robily bez wyjątku wszystkie ekipy TVP. Nie wierzę w tym miejscu w przypadek."

Właśnie tutaj macie wspólny interes żeby wyjaśnić dlaczego TVP w ten sposób traktuje tą formację a nie wykłócanie się o bylegówna,napiszcie w imieniu waszych grup wspólny list otwarty do zarządy TVP oraz mediów z żądaniem wyjaśnienia tej sytuacji.

Chyba się nie zorientowali bo staliśmy zaraz za PSZ-ami i tym sposobem w ogóle udało się zaznaczyć obecność (L)WP, a to że nas nie filmowali potwierdzam , widziałem jak operator przejechał kamerą po butach Kaliny plus przyjezdnych a jak zobaczył nas za nimi to ją opuścił i wypatrywał co dalej się dzieje.

Kiedyś pewnie w podobny sposób pracował dla poprzedniego systemu to ma doświadczenie sadząc z jego wieku.

Przy okazji , mnie się bardzo spodobali ci zawodnicy.
Wyglądali tak zadziornie i groźnie że ciarki po plecach przechodziły.

Podejrzewam że jak w latach powojennych wjeżdżali" na UB w tych mausgrau-ach to niejeden popuścił w portki jak zdążył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie