Skocz do zawartości
  • 0

Samolot?Zasobnik drewniany-lotniczy?Skrzynia na precyzyjne narzedzia?Skrzynia-stolik geografow?

Autsajder68

Pytanie

Napisano

Znalazlem dziwny zbior przedmiotow...Moze ktorys z kolegow potrafi to zlozyc w jedna calosc.Wiekszosc elementow tkwila w drewnianych plaszczyznach o czym swiadcza resztki drewna(sklejki?).Tam,gdzie uwidocznione sa nity,przedmioty umocowane byly w drewnianych elementach...Pierwsze foto przedstawia grupe klamer polaczonych z elementami, w ktorych zamontowane byly plaszczyzny drewniane... Nie wiem do czego to bylo,nie wiem czy to wojskowe,czy cywilne,nie wiem czy to stare,czy nie... Do niektorych elementow zamocowane byly stalowe plecione linki(ciegla?),a wiec te elementy musialy byc ruchome.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na razie zdjęć wystarczy chyba... Wszystkie elementy znajdowaly sie w jednym miejscu.Slady spalonego drewna świadcza,ze byl tam pozar...Byly tez sladowe ilosci stopionego bezksztaltnego aluminium... No,a teraz poprosze o identyfikacje...:-)) Dziekuje i pozdrawiam.
Napisano
Podzielam zdanie kolegów, że części te pochodzą z samolotu. Mam takie pytania:
- czy to są wszystkie rzeczy jakie były w tamtym miejscu?
- czy w okolicy znajdowało się kiedyś lotnisko?
Zastanawia mnie brak części elektrycznych i mechanicznych-silnikowych. Dla tego myślę, że w grę może wchodzić szybowiec.
Napisano
Dziękuję kolegom za sugestie.Wersja z samolotem mogłaby byc prawdopodobna,poniewaz miejsce znalezienia to stok wzgorza z odrzucona w tym miejscu ziemią...tak jakby cos spadlo pionowo z gory i odrzucilo troche ziemi,tworząc swego rodzju niewielką półkę...ale musialoby to być bardzo dawno,bo tapółka"jest niezbyt duzych rozmiarów...No i tensamolot"musialby być bardzo archaiczny i prymitywny chyba,o czym świadczą znalezione pozostałosci.Niewiadomych jest wiele...Wiadomo,że większosc elementow byla połączona z drewnem,tkwiła w drewnie lub łączyła powierzchnie drewniane ruchomymi przegubami.Przedmioty na foto nie są zbyt duze,wiec czy mógłby to być samolot?Hmm...Zagadka na razie nie rozwiazana.Szoda,że tabliczka jest nieczytelna,w przeciwnym wypadku ułatwiłoby to sprawe.Jak dojde do sił,to zrobie moze nowe zdjęcia i pośle.Te zamieszczone wykonczyly mnie do cna",pól nocy spędziłem na zamieszczeniu ich tu...Dziękuję i pozdrawiam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie