nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 witam.wydaje mi się że jest to zapalnik,ale prosiłbym kogoś znającego sie na rzeczy,żeby określił to dokładniej:)
regers Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Ok teraz tak myślę pomyliłem zapały to w sowieckich zapałachMd-5 jest taka zasada! A w niemieckich iglica jest wkręcana. Małybłąd!
regers Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Sory za off top! Dokładnie poprzeanalizowaniu sowieckie podobnie działają iglica jest na sztywno czyli spłonka jest w tulei i pod wskutkiem siły się przemieszcza na iglice! A już dawno człowiek analizował te zapalniki. Pozdrawiam!!
nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 dłubanie w tym rzczej nie jest wskazane?:)
Hitboy64 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 nihoul83 na tym forum nie rozmawiamy o dłubaniu" w tego typu rzeczach. Tak więc proszę się nie rozpędzać z tymi saperskimi" zapędami...
nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 jestem daleki od takiego zamiaru.po prostu ciekawi mnie na jakiej zasadzie działa ten zapalnik i jak dochodzi do powstania smugi:)
nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 witam.wydaje mi się że jest to zapalnik,ale prosiłbym kogoś znającego sie na rzeczy,żeby określił to dokładniej:)
regers Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 I jeszcze kolega zapomniał dodać że jeszcze uzywano do 75mm 76,2mm PzGr.generalnie do wszystkich przeciwpancernych pocisków!
Sturmgeschutz Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 wszystkie do 75mm pasuje to wiem 88 miały juz inne
nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 a jezeli byl ze smugaczem, to jaka substancja tworzyła smuge i na jakiej zasadzie to działało?
nihoul83 Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 a na jakiej zasadzie on działał?to jest zapalnik uderzeniowy?
regers Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Tak uderzeniowy denny! Jesttam mała iglica która przy udrzeniu się wysówała i udzerzała w spłonkę detonatora który jest oddzielnie przed zapalikiem i BUUM!
Przemysław Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Regers - Jak iglica mogła się wysunąć przy uderzeniu pocisku o przeszkodę? Nie w tym typie zapalnika.Spłonka zapalająca przy uderzeniu pocisku o pancerz przesuwała się do przodu, nabijając tym samym na nieruchomą iglice. Ogień powstały w wyniku wybuchu spłonki przedostawał się w górę zapalnika małym kanałem do detonatora [Sprengkapsel 3801].Smugacz [w tym przypadku w Lichtspurhulse nr.1"] odpalał się po prostu od wybuchu prochu w łusce przy wystrzale. Niektóre typy smugaczy potrzebują naprawdę niewielkiej temperatury do odpalenia. Więc nie grzeb przy tym.Bd.Z.5103 lub Bd.Z.5103*. Używany w pociskach kal. - 3,7cm [także w pociskach niemieckiej produkcji do czeskich armat], 4,7cm [czeskie], 5cm, 7,5cm, 7,62cm.
Pytanie
nihoul83
witam.wydaje mi się że jest to zapalnik,ale prosiłbym kogoś znającego sie na rzeczy,żeby określił to dokładniej:)
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.