tyfus Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 jak w tytule. Ciekawi mnie z jakiego okresu może pochodzić i do jakiej formacji należał oraz czy to guzik francuski czy belgijski ?zwątpiłem trochę,jak na niemieckiej stronie knopfsammler.de" znalazłem bardzo podobny guzik belgijski, wykonany co prawda z innego materiału, ale jak każdy wie - było wiele wzorów guzików i materiałów z jakich je wykonywano, w zależności od przeznaczenia.Także : francuz czy belg, okres i kto nosił takie guziki.dzięki za pomoc.
tyfus Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 druga strona : trzy gwiazdki, EXTRA RICHmateriał : cynk lub ołowiano-cynowy ?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 12:27 29-10-2009
HASAG40 Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 witam!mialem niedawno podobny guzik z trabka i cyfra 2 w srodku moj byl plaski cynowy i okazal sie guzikiem francuskim woltyrzerow napoleonski twoj wyglada identycznie wiec obstawialbym guzik woltyzerow
pawlik Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 Witam. w czasach napoleońskich, podobne guziki były noszone przez lekką piechotę i strzelców konnych. Były wykonane z cyny. pzdr
pawlik Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 Zapomniałem dodać, że guziki woltyżerów nie miały tych zdobień nad trąbką. Obstawiam lekką jazdę-szaserów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.