DKW.sb.rt.nz Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 Witam Od kilku lat interesuje sie motocyklami dkw i chciał bym taki posiadać aby zabierac go na zloty - jeszcze nie posiadam zadnego pojazdu militarnego . Czytałem trochę o tych motorach i najbardziej interesował mnie dkw rt125 i sb200 . Mam pytanie do ludzi znajacych sie w tym temacie : Czy lepiej kupic taki motocykl jak najbardziej kompletny , czy w częściach ?? Gdzie najlepiej dokonac zakupu ?? Jak wygląda sprawa finansowa i jakie rozwiazanie jest najtansze ??Bardzo prosze o odpowiedz . Pozdrawiam
derkb Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Witam, najlepiej kupic motocykl jak najbardziej kompletny,od osoby ktora nie handluje sprzetem - masz w tedy wieksza szanse ze sprzet nie jest kombinowany i z jednego egzemplarza (nr ramy i silnika z jednego egzemplarza - zawsze to lepiej). Nie jestem pewny czy modele sb były produkowane dla werhmachtu - byc moze wcielali cywilne, rt 125 chyba były produkowane przez calą wojnę. Z innych modeli jeszcze nz 350- taki mam z 1944 w wersji nz 350-1 żeliwny silnik. Przy zakupie sb zwróć uwage na puszke pradow bodajże symbol sp12 lub sp10 poszukiwane i dość drogie, w 125 i nz 350 była sp13 łatwiejsze do zdobycia no i przy remoncie nz 350 mozna sie posiłkowac częsciami z iża 49 np: tłok czy puszka pradów, choć zawsze lepiej kupowac oryginalne częci. Obecnie jeszcze sie mozna pokusić na skladanie Nz z cześci, teraz na allegro jest rama pojawiaja sie tez inne czeci. Jeszcze jedno co rozumiesz przez kompletny czy w częściach - rozebrany na cześci? jeśli rozebrany na części to kupowac z osobą majaca pojęcie lub z katalogiem cześci. Dla mnie to bez różnicy złozony czy rozebrany noze być niekompletny bądz mogą byc nieoryginalne części.Pozdrawiam
db Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 witam,zajmowałem się motocyklami DKW modelu NZ przez kilkanaście lat. Zwracam uwagę na trudność zdobycia właściwego egzemplarza do rekonstrukcji w naszym kraju. Jak juz zasugerował przedmówca, są one pomieszane z motocyklami Iż i resztą dekawek. Składane są przez ludzi którzy mają pobieżną wiedzę o specyfikacji tego modelu. Polecam zakup za granicą, najlepiej w Niemczech, gdzie istnieje możliwość nabycia godnego materiału wyjściowego w rozsądnej cenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.