FERDINAND Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 Witam, mam pytanie. Jak w najmniej szkodliwy sposób wyczyścić nieśmiertelnik stalagowy? Wydaje mi się że zrobiony jast z blachy cynkowej. Czekam na podpowiedzi, z góry dziękuję i pozdrawiam
Poszukiwacz bunkrów Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 lekko przetrzeć drobniutkim papierem ściernym a potem go (nieśmiertelnik) popsikać WD40
ad Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Nie polecam papieru ściernego. Proponuję nieśmiertelnik trochę potrzymać w oliwie a następnie wyczyścić namydloną szczoteczką. Jeśli na powierzchni nadal będą jakieś zanieczyszczenia operację powtórzyć.W przypadku jeśli blacha cynkowa jest utleniona (białe plamy) przeprowadź w/w zabieg i przeczyścić nieśmiertelnik szczoteczką z drobnego mosiężnego włosia.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:02 30-12-2009
obert8 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 ja zakonserwowalem woskiem pszczelim lekko nagrzalem suszarka do wlosow a potem nanioslem wosk nadmiar wytarlem recznikiem kuchennym wyszlo super
8total4 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 NIEEEE!żadnego papieru !cynku nie trzeć niczym pod żadnym pozorem, bo popęka trąd i będzie wyglądał dużo gorzej.delikatnie przetrzeć czymś tłustym, albo tak jak proponuje obert - wosk.pozdrawiam.
Anarchista Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 Skąd wiecie jak czyścić skoro nie widzieliście zdjęcia? :)Nieśmiertelnik może mieć tylko kilka białych kropek i być w pełni czytelny a może być tak oblepiony piachem że nic się nie da odczytać. Możliwe są też różniste stany pośrednie, różny stopień zaawansowania korozji itp.Chyba, że moje założenie jest błędne i koledzy widzieli już ten nieśmiertelnik :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.