FERDINAND Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Witam, mam pytanie. Jak w najmniej szkodliwy sposób wyczyścić nieśmiertelnik stalagowy? Wydaje mi się że zrobiony jast z blachy cynkowej. Czekam na podpowiedzi, z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 lekko przetrzeć drobniutkim papierem ściernym a potem go (nieśmiertelnik) popsikać WD40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Nie polecam papieru ściernego. Proponuję nieśmiertelnik trochę potrzymać w oliwie a następnie wyczyścić namydloną szczoteczką. Jeśli na powierzchni nadal będą jakieś zanieczyszczenia operację powtórzyć.W przypadku jeśli blacha cynkowa jest utleniona (białe plamy) przeprowadź w/w zabieg i przeczyścić nieśmiertelnik szczoteczką z drobnego mosiężnego włosia.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:02 30-12-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 ja zakonserwowalem woskiem pszczelim lekko nagrzalem suszarka do wlosow a potem nanioslem wosk nadmiar wytarlem recznikiem kuchennym wyszlo super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 NIEEEE!żadnego papieru !cynku nie trzeć niczym pod żadnym pozorem, bo popęka trąd i będzie wyglądał dużo gorzej.delikatnie przetrzeć czymś tłustym, albo tak jak proponuje obert - wosk.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Skąd wiecie jak czyścić skoro nie widzieliście zdjęcia? :)Nieśmiertelnik może mieć tylko kilka białych kropek i być w pełni czytelny a może być tak oblepiony piachem że nic się nie da odczytać. Możliwe są też różniste stany pośrednie, różny stopień zaawansowania korozji itp.Chyba, że moje założenie jest błędne i koledzy widzieli już ten nieśmiertelnik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.