ele44 Napisano 22 Październik 2009 Autor Share Napisano 22 Październik 2009 panowie napiszcie jak zrobic najprostzy sprzet do elektrolizy slyszalem ze z ladowarki noki mozna podzialac dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 Jest coś takiego jak wyszukiwarka! PLECAM!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 Może najpierw zamiast wyszukiwarki polecał bym zapoznać się z definicją- elektroliza, co i jak się dzieje podczas tego procesu, jaki prąd jest nam potrzeby itp. a dopiero potem szukać. ______________________________________________________________________Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry. - Lucius Annaeus Seneca Minor" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ele44 Napisano 22 Październik 2009 Autor Share Napisano 22 Październik 2009 koledzy czytalem ale mam pytanko czy ktos uzywa w tym celu ladowarki od telefonow i czy jest to efektywne i jeszcze fajnie by bylo wyjasnic jak to skonstruowac tak lopatologicznie......pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 heh czytales i zadajesz takie pytania? ładowarka z telefonu ma na wyjściu prąd rzędu 0.2-0.3A jedyne do czego może się to nadać to do wyczyszczenia łuski bądź przedmiotów tego pokroju. Nie ma sensu sobie zatruwać życia ładowarka od noki, sony ericsona, samsunga, lg, sagema czy to innego telefonu, lepiej jest zainwestować w używany prostownik bądź zasilacz laboratoryjny z płynna regulacją prądu, może też być bez niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 wszystko zależy od tego co chcesz czyścićja zrobiłem eksperyment na małym kluczyku, używając do tego przerobionego zasilacza 12 V 200mAhttp://www.odkrywca-online.com/elektroliza-a-i-kwas-szczawiowy,660483.html#660483do dużych przedmiotów - tak jak pisał der_bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ele44 Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 no i wlasnie o to mo chodzi konkretnej odpowiedzi od osoby ktora przerabiala juz ten temat teraz tylko prostownik do jednego kabla podlanczamy ..... i to jest sednem mojego pytania prosze o wyjasnienie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Eksperyment wykonania elektrolizy przy pomocy ładowarki od telefonu, na aluminiowej majówce :) Syf nie chciał z niej niczym zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 ---> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 ...po równej godzinie kąpiel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 *** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 polecam stronkę - co prawda tyczy bardziej czyszczenia monet, ale do innych przedmiotów może również się przydaćbardzo konkretnie opisany krok po kroku ze zdjęciamihttp://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 witam kolegów...z racji tego że jestem prawie całkowite beztalencie w sprawie elektryki a tym bardziej elektroniki mam pytanie związane z wykorzystaniem do elektrolizy zasilacza z regulacją (takiego od anteny siatkowej).opis zasilacza wg.oznaczeń na nim zamieszczonych:type: DCA-1Ainput: 230V 50Hz 21mAoutput:3,7V-12V 100mAczy takowy zasilacz nadaję się do elektrolizy? czytałem ten tekst z linku Tyfusa, myślę że poradzę sobie z wykonaniem takowego sprzętu ale interesuje mnie czy powyższy zasilacz spełni swoją rolę czy szukać czegoś innego? z góry dziękuję za pomoc...pozdro Szczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 Hmm skoro z ładowarki do nokii się da to czemu nie?? Na jakieś drobne monety wystarczy, z tym że ten zasilacz ma 0,1A na wyjściu, w tekscie piszę że wartośc na jedną monete to tak koło 0,35A. Cóż będzie wolniej a dokładniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.