Skocz do zawartości

elektroliza

ele44

Rekomendowane odpowiedzi

Może najpierw zamiast wyszukiwarki polecał bym zapoznać się z definicją- elektroliza, co i jak się dzieje podczas tego procesu, jaki prąd jest nam potrzeby itp. a dopiero potem szukać.

heh czytales i zadajesz takie pytania? ładowarka z telefonu ma na wyjściu prąd rzędu 0.2-0.3A jedyne do czego może się to nadać to do wyczyszczenia łuski bądź przedmiotów tego pokroju. Nie ma sensu sobie zatruwać życia ładowarka od noki, sony ericsona, samsunga, lg, sagema czy to innego telefonu, lepiej jest zainwestować w używany prostownik bądź zasilacz laboratoryjny z płynna regulacją prądu, może też być bez niej.

wszystko zależy od tego co chcesz czyścić

ja zrobiłem eksperyment na małym kluczyku, używając do tego przerobionego zasilacza 12 V 200mA

http://www.odkrywca-online.com/elektroliza-a-i-kwas-szczawiowy,660483.html#660483

do dużych przedmiotów - tak jak pisał der_bartosz

• 2 months later...
polecam stronkę - co prawda tyczy bardziej czyszczenia monet, ale do innych przedmiotów może również się przydać

bardzo konkretnie opisany krok po kroku ze zdjęciami

http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.html

• 4 weeks later...
witam kolegów...
z racji tego że jestem prawie całkowite beztalencie w sprawie elektryki a tym bardziej elektroniki mam pytanie związane z wykorzystaniem do elektrolizy zasilacza z regulacją (takiego od anteny siatkowej).
opis zasilacza wg.oznaczeń na nim zamieszczonych:
type: DCA-1A
input: 230V 50Hz 21mA
output:3,7V-12V 100mA

czy takowy zasilacz nadaję się do elektrolizy? czytałem ten tekst z linku Tyfusa, myślę że poradzę sobie z wykonaniem takowego sprzętu ale interesuje mnie czy powyższy zasilacz spełni swoją rolę czy szukać czegoś innego? z góry dziękuję za pomoc...

pozdro
Szczurek

Hmm skoro z ładowarki do nokii się da to czemu nie?? Na jakieś drobne monety wystarczy, z tym że ten zasilacz ma 0,1A na wyjściu, w tekscie piszę że wartośc na jedną monete to tak koło 0,35A. Cóż będzie wolniej a dokładniej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie