Skocz do zawartości

Arabski wisiorek

wodzu_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo słabo widać na tych kiepściutkich fotkach. Wygląda to na naśladownictwo tureckiej monety któregoś z dziewiętnastowiecznych sułtanów, najpewniej Abdulhamida lub Murada, choć nie wykluczam, że to oryginalna moneta przerobiona na wisiorek. Foty są jednak tak niewyraźne, że nie widzę ani daty, ani imienia sułtana. A jesteś pewien co to za metal? Jeśli nie możesz zrobić lepszych zdjęć, to chociaż zeskanuj ten wisiorek, powinno to dać lepszy efekt niż te fotki.
Napisano
Jeśli aluminium, to istotnie jest to wisiorek stylizowany na monetę, ale konkretnie na którą to nie wiem. Tugra, czyli monogram sułtana na rewersie wygląda dość autentycznie na Abdulhamida, ale na awersie nie mogę rozpoznać arabskich napisów, typowych dla tureckich monet (np: wybito w Sarajewie w roku..." itp). Są tam jakieś zawijasy, ale nie są to arabskie litery, choć może to kwestia słabej widoczności na tym zdjęciu, nie najlepszej jakości. Pozdrav.
Napisano
Witam!
widziałem kiedyś damską kieckę ozdobioną dziesiątkami a może i setkami takich blaszek coś a'la cygańska kolorowa kiecka.pozdrawiam SQR
Napisano
W rzeczy samej Cyganki ozdabiały swoje stroje (kiecki i chusty) arabskimi i tureckimi monetami, najczęściej srebrnymi i złotymi, im więcej ich miały, tym bardziej eksponowały swoją pozycję w klanie. Zwyczaj ten był zwłaszcza popularny na Bałkanach i w Maroku (tam jeszcze i dziś można spotkać Cyganki ze starymi średniowiecznymi dirhamami na łachach), ale wraz z wędrującymi Cyganami rozszedł się po świecie. Być może później srebrne monety zastąpiono substytutami z aluminium, jeśli ktoś interesuje się zwyczajami Cyganów i wie coś na ten temat, to niech się wypowie, por favor :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie