peter l-ca Napisano 16 Październik 2009 Autor Share Napisano 16 Październik 2009 Czyściłem dzisiaj za pomocą autolizy pociski od mosinaMetoda szybka bo wziąłem 10 pocisków i owinąłem je w folie aluminiową (każdy osobno był zawinięty) do słoika z kretem potem dolałem wodę i po 10-15min wyciągnąłem je i pod bieżącą wodą i gąbki wyszorowałem (szorowanie 10 pocisków zajęło mi 5min) no i prawie wszystko pięknie, ale jednak nie bo pociski powinny wyjść koloru stali, a wyszły koloru miedzi (taki delikatny miedziany kolor) i może wiecie czym go wyczyścić??Jak chcecie to mogę wrzucić fotki Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Październik 2009 Share Napisano 16 Październik 2009 Pociski platerowane melchiorem-stop miedzi 80% i niklu 20% działanie kreta spowodowało powierzchniowe wytrawienie niklu i została warstewka czystej miedzi,jedyne co możesz teraz zrobić to przetrzeć drobnoziarnistym papirem ściernym.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter l-ca Napisano 17 Październik 2009 Autor Share Napisano 17 Październik 2009 ok dziękiPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.