dario22 Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Witam mam pytanko czy ktoś z was chodzi po nieistniejących wioskach i czy coś wogule w takich miejscach znajdujecie poniewaz w moich okolicach jest takich miejsc i mam zamiar sie tam wybrac...Prosze o odpowiedzi
bjar_1 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Po co pytasz? Jedź i sam się przekonaj! :)
dawwwo1 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 A co chłopak spytać nie może? Niestety ja Ci odpowiedzi nie udzielę:(
zbyniek Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Powiedz mi na priva gdzie to jest to powiem Ci czy warto i co możesz tam znaleźć :)
dario22 Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Kolego co sie pierwszy wypowiedział jak głupio piszesz to i głupio sie nie pytaj moze zmnień strone
Poganin Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Nie bulwersuj się tak. Głupio pytasz to i odpowiedz adekwatna.
bartols Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 bjar_1 - a właśnie że się pytasz, po co dario22 się pyta;D. Ale odpowiedź najlepsza z możliwych - najlepiej samemu jechać i sprawdzić.
Saper93 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Znam taka jedna opuszczona wioske. Zadko kto z iewtajemniczonych w poszukiwania" wie ze taka istniala (nawet mieszkancy okolicznych wiosek). Ale uwierz mi, teren jest tak przeszukany, od MD po dfx'a. Moze ktos zna, zaczyna sie na R... :) Pojecie opuszczona" nie oznacza wcale ze nikt tam nie szukal. Takich wiosek jest bardzo malo o ile wogole sa. Pozdrawiam!
Poganin Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Też taką znam. Za wiele domów tam nie było z 12-15, ale była i karczma i schronisko...osada daleko od innych wiosek a dziś..kamienne fundamenty po budynkach pochłoneła przyroda, mało kto w okolicy się interesuje co i jak tam kiedś było.Od zakończenia wojny wioska opustoszała i namacalny ślad po niej ginie. Kiedyś u jakiegoś niemieckiego kolekcjonera widziałem przedwojenną pocztówke tej wsi , majątek za nią dawałem, jednak nie sprzedał,pozwolił za to zrobic ksero. Często tam bywam, teren tak sobie przeszukany. Jednak czasem coś się trafia, więc na pewno warto w takie miejsca zaglądac.
Dani Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Szukał ktoś w nieistniejącej wiosce Przemyślany (niem. Heidedorf ) , obecnie teren w powiecie górowskim , d. Śląsk ;)?
dario22 Napisano 17 Październik 2009 Autor Napisano 17 Październik 2009 Witam ja zaczolem sie takimi wioskami interesowac poniewaz bylem raz z kolega niedalego dynowa i całkiem sporo monet nawet trafiały sie srebne, ładne widelce pare dzwoneczkow także powiem całkiem ciekawe takie miejsca sa. Bardz łatwo porównac dzisiejsza mape z mapami wig widak gdzie każde zabudowanie stało.Właśnie wruciłem z pracby i sie dzisiaj wybieram do trzech nieistniejacych wioseczek jak wróce to zamieszcze fotki oczywiscie jak cos sie trafi
zbyniek Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 Niedaleko mnie też jest takowe miejsce, wiocha spalona w 1945r przez wyzwolicieli"(psia mać) bylem tam to same gwoździe są i kawałki przerdzewiałych na wylot blach. pozdr
Poganin Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 Aż trzy wioski obskoczysz w jeden dzień... Ja na jedną taką już kilka miechów poświęcam. Ale życze powodzenia.
ksiezyc_nad_gieesem Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 To zależy głównie z jakich przyczyn dana wioska przestała istnieć. Znany mi jest przypadek wioski której mieszkanców wywłaszczono i przesiedlono na okoliczność mającego powstać w tym miejscu poligonu. Wywałszczenie i przesiedlanie trwało w sumie chyba ze trzy lata więc mieszkańcy zabrali ze sobą wszystko co było im przydatne do życia z wyjątkiem fundamentów, studni i przydrożnych kapliczek. Znane mi są również przypadki gdy ze sporej wsi w skutek ruchów migracyjnych na kierunku wieś - miasto zostało parę chałup. W tych przypadkach śladów jest więcej bo niektóre budynki jeszcze stoją. Co prawda niektóre chyba tylko na słowo honoru ale stoją. Znaleźć tam można masę przeróżnego śmiecia plus trochę gotówki w większości przypadków z lat 60-70 ubiegłego wieku.W końcu znane mi są przypadki gdy wieś kończyła swój żywot w ciągu jednej nocy spalona cała lub w dużej cześci przez Ukraińców lub Polaków w zależności kim byli mieszkańcy wsi. Główne znaleziska to jak już tu napisano zardzewiałe gwoździe i kawałki blachy, mnie się trafił kubek bez ucha. Jeżeli we wsi był folwark to proponuję zacząć od niego.Pozdrawiam serdecznie i folwarcznie.ksiezyc_nad_gieesem ...
Tauder Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Na początek fachowa lektura http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Opuszczone_wsie potem wywiad środowiskowy w śród tubylców .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.