Skocz do zawartości

Nieistniejące wioski

dario22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanko czy ktoś z was chodzi po nieistniejących wioskach i czy coś wogule w takich miejscach znajdujecie poniewaz w moich okolicach jest takich miejsc i mam zamiar sie tam wybrac...Prosze o odpowiedzi
Napisano
Znam taka jedna opuszczona wioske. Zadko kto z iewtajemniczonych w poszukiwania" wie ze taka istniala (nawet mieszkancy okolicznych wiosek). Ale uwierz mi, teren jest tak przeszukany, od MD po dfx'a. Moze ktos zna, zaczyna sie na R... :) Pojecie opuszczona" nie oznacza wcale ze nikt tam nie szukal. Takich wiosek jest bardzo malo o ile wogole sa.

Pozdrawiam!
Napisano
Też taką znam. Za wiele domów tam nie było z 12-15, ale była i karczma i schronisko...osada daleko od innych wiosek a dziś..kamienne fundamenty po budynkach pochłoneła przyroda, mało kto w okolicy się interesuje co i jak tam kiedś było.Od zakończenia wojny wioska opustoszała i namacalny ślad po niej ginie. Kiedyś u jakiegoś niemieckiego kolekcjonera widziałem przedwojenną pocztówke tej wsi , majątek za nią dawałem, jednak nie sprzedał,pozwolił za to zrobic ksero. Często tam bywam, teren tak sobie przeszukany. Jednak czasem coś się trafia, więc na pewno warto w takie miejsca zaglądac.
Napisano
Witam ja zaczolem sie takimi wioskami interesowac poniewaz bylem raz z kolega niedalego dynowa i całkiem sporo monet nawet trafiały sie srebne, ładne widelce pare dzwoneczkow także powiem całkiem ciekawe takie miejsca sa. Bardz łatwo porównac dzisiejsza mape z mapami wig widak gdzie każde zabudowanie stało.Właśnie wruciłem z pracby i sie dzisiaj wybieram do trzech nieistniejacych wioseczek jak wróce to zamieszcze fotki oczywiscie jak cos sie trafi
Napisano
Niedaleko mnie też jest takowe miejsce, wiocha spalona w 1945r przez wyzwolicieli"(psia mać) bylem tam to same gwoździe są i kawałki przerdzewiałych na wylot blach. pozdr
Napisano
To zależy głównie z jakich przyczyn dana wioska przestała istnieć. Znany mi jest przypadek wioski której mieszkanców wywłaszczono i przesiedlono na okoliczność mającego powstać w tym miejscu poligonu. Wywałszczenie i przesiedlanie trwało w sumie chyba ze trzy lata więc mieszkańcy zabrali ze sobą wszystko co było im przydatne do życia z wyjątkiem fundamentów, studni i przydrożnych kapliczek. Znane mi są również przypadki gdy ze sporej wsi w skutek ruchów migracyjnych na kierunku wieś - miasto zostało parę chałup. W tych przypadkach śladów jest więcej bo niektóre budynki jeszcze stoją. Co prawda niektóre chyba tylko na słowo honoru ale stoją. Znaleźć tam można masę przeróżnego śmiecia plus trochę gotówki w większości przypadków z lat 60-70 ubiegłego wieku.
W końcu znane mi są przypadki gdy wieś kończyła swój żywot w ciągu jednej nocy spalona cała lub w dużej cześci przez Ukraińców lub Polaków w zależności kim byli mieszkańcy wsi. Główne znaleziska to jak już tu napisano zardzewiałe gwoździe i kawałki blachy, mnie się trafił kubek bez ucha. Jeżeli we wsi był folwark to proponuję zacząć od niego.

Pozdrawiam serdecznie i folwarcznie.

ksiezyc_nad_gieesem ...
  • 2 weeks later...
Napisano
Na początek fachowa lektura

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Opuszczone_wsie

potem wywiad środowiskowy w śród tubylców .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie