Skocz do zawartości

srebrna cienka moneta z 1744 r.

sodomsky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam koledzy.Proszę o pomoc w identyfikacji cienkiego sreberka(fotka później).Moneta jest wielkości współczesnej 20-sto groszówki,lecz cieniutka.Na awersie czytelne-FRIDERICUS a dalej słabo czytelne D G B R S SILDVX(lub coś bardzo podobnego) i wizerunek głowy mężczyzny,na rewersie orzeł w koronie,napis POLTURA(lub coś bardzo podobnego) i data najprawdopodobniej 1744.Co to za moneta?Pozdr.
Napisano

Dzięki dars.Zdjęć nie zrobię,ponieważ mam za słaby sprzęt.Pozwolę sobie wkleić skan,który znalazłem w sieci.To pultura pruska,właśnie taką posiadam.A teraz pytanie do znawców tematu-to raczej rzadka moneta?

Napisano
powiem szczerze, że zaintrygowała mnie ta monetka :)
przeglądam swoje katalogi i co ? ... i klapa ! na razie żadnych konkretów nie znalazłem

jedynie w necie pojawiło się coś takiego - wiem, że nie powinno się raczej podawać tego typu linków, ale sodomsky" sam wkleił fotę prawdopodobnie z tego linku :)

pojawiają się falsy tej monetki !

patrząc na cenę w euro, można przypuszczać, że nie jest popularesem" i......nie pozostaje mi pogratulować znaleziska, jeżeli to oryginał :)

http://www.muenzauktion.com/olding/item.php5?id=218777&lang=de
Napisano
Dzięki tyfus za poświęcony czas.Może ktoś jeszcze wypowie się na temat tej poltury.Szukam w sieci,ale nie znalazłem zbyt wiele informacji.Czy została wybita tylko w 1744r?W jakim nakładzie?
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie