sodomsky Napisano 13 Październik 2009 Autor Napisano 13 Październik 2009 Witam koledzy.Proszę o pomoc w identyfikacji cienkiego sreberka(fotka później).Moneta jest wielkości współczesnej 20-sto groszówki,lecz cieniutka.Na awersie czytelne-FRIDERICUS a dalej słabo czytelne D G B R S SILDVX(lub coś bardzo podobnego) i wizerunek głowy mężczyzny,na rewersie orzeł w koronie,napis POLTURA(lub coś bardzo podobnego) i data najprawdopodobniej 1744.Co to za moneta?Pozdr.
Martian Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 http://www.e-numizmatyka.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=34282&sid=5b9fb4cecebaf41d8d9980e4877db36c taka?
sodomsky Napisano 13 Październik 2009 Autor Napisano 13 Październik 2009 Dzięki dars.Zdjęć nie zrobię,ponieważ mam za słaby sprzęt.Pozwolę sobie wkleić skan,który znalazłem w sieci.To pultura pruska,właśnie taką posiadam.A teraz pytanie do znawców tematu-to raczej rzadka moneta?
sodomsky Napisano 14 Październik 2009 Autor Napisano 14 Październik 2009 Pozwolę sobie odświeżyć wątek i spytam ponownie-czy to jest rzadka moneta panowie?Pozdr.
tyfus Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 powiem szczerze, że zaintrygowała mnie ta monetka :)przeglądam swoje katalogi i co ? ... i klapa ! na razie żadnych konkretów nie znalazłemjedynie w necie pojawiło się coś takiego - wiem, że nie powinno się raczej podawać tego typu linków, ale sodomsky" sam wkleił fotę prawdopodobnie z tego linku :)pojawiają się falsy tej monetki !patrząc na cenę w euro, można przypuszczać, że nie jest popularesem" i......nie pozostaje mi pogratulować znaleziska, jeżeli to oryginał :)http://www.muenzauktion.com/olding/item.php5?id=218777&lang=de
sodomsky Napisano 17 Październik 2009 Autor Napisano 17 Październik 2009 Dzięki tyfus za poświęcony czas.Może ktoś jeszcze wypowie się na temat tej poltury.Szukam w sieci,ale nie znalazłem zbyt wiele informacji.Czy została wybita tylko w 1744r?W jakim nakładzie?Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.