Skocz do zawartości

Moneta(bardzo cienka i nie czytelna)

Mario7813

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w wyżej mam tak zwaną zagwozdkę(:Nie mam pojęcia co to może być za monetka w sumie nie jest to moja monetka i jest w złym stanie(szrot)ale ciekawość wzięła górę proszę może z kolegów ktoś coś podpowie...
Wydaje mi się że na awersie jest tzw.jabłko z krzyżem i chyba pośrodku czwórka(może 24?)a co do metalu to też już nie wiem(:

Napisano
Szukałem na fortresscatalogue.com i niestety nic ciekawego nie znalazłem może to nie jest ryski???Skąd Total taki wniosek???Bez waszej pomocy nic nie zdziałam może podesłalibyście jakieś linki?
Napisano
Stawiam browarka na to ze to jest srebro, delikatny roztwor wody z sokiem z cytryny i sam zobaczysz. Moniak nie jest wcale w zlym stanie tylko doczysc go troche a wyjdzie wiecej. Pozdro
Napisano
z fotki ciężko wyczuć z czego on jest.
barwa tego co przebija spod patyny wydaje się złotawa (mosiądz ????)

nie przypominam sobie takiego półtoraka, myślę iż jest to fałszerstwo z epoki, wykonane z innego metalu.
Na Awersie Jabłko Królewskie, a na rewersie zamiast herbu Rzeczpospolitej, Szwecji itp. jest herb Rygi, występujący na szelągach (Skrzyżowane klucze a nad nimi krzyż).

Czasem fałszerze byli na tyle ieprzygotowani" iż występowały bicia awersu jednej monety na monecie innej.

pozdrawiam!
Napisano
Siwy_49 skąd jesteś?Jak pochodzisz z lubelskiego to możesz już po heinusia śmigać(:Jak by co to ja dożucę kratę(:
A tak na poważnie myślę że Total ma jednag racje i może być to mosiądz bo miedź jest bardziej ruda(czerwona).
AVE
Napisano
Moim skromnym zdaniem fals z epoki bylby miedziany, a jesli bylby to mosiadz to po tylu latach w ziemi miedz i tak by wyszla na powierzchnie i mialby zielona patyne. Moniaka ogladam na telefonie wiec moge sie mylic, zrob test sokiem gdzies na krawedzi i daj znac czy mam wysylac browara czy nie. Pozdro z centralnej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie