luger Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Czy zna ktoś historię akcji prowadzonej na kresach wschodnich w okresie międzywojennym, mającą na celu spolszczenie tamtejszej ludności a polegającej na wysadzeniu w powietrze przez wojskowych saperów ok. 170 cerkwi. Historię tą usłyszałem ostatnio od 84 letniego, prawdziwego pasjonata historii (herbu Ślepowron), syna przedwojennego oficera, który był komendantem twierdzy Skała nad Zbruczem. To właśnie ojciec przekazał mu tą historię. Sam starszy pan jest chodząca encyklopedią historii i trudno przerwać raz rozpoczętą z nim konwersację. O akcji planowego niszczenia cerkwi nigdy nie czytałemi ciekaw jestem czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat.Pozdrawiam L.
Czlowieksniegu Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 Masz, np:http://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_rewindykacji_cerkwi_prawos%C5%82awnych_w_II_Rzeczypospolitej#Dzia.C5.82ania_na_Wo.C5.82yniu
luger Napisano 15 Październik 2009 Autor Napisano 15 Październik 2009 Dzięki Yeti, podszedłem do tematu jak blondynka;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.