Arbi1000 Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Nie zbieram łusek i nie znam się na nich, ale czasem jakąś zabieram.Ostatnio taką wygrzebałem i zaskoczył mnię jej kształt.Posiada 6 podłużnych wgnieceń na obwodzie.Jaką funkcję spełniają owe wgniecenia?
Arbi1000 Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Nie zbieram łusek i nie znam się na nich, ale czasem jakąś zabieram.Ostatnio taką wygrzebałem i zaskoczył mnię jej kształt.Posiada 6 podłużnych wgnieceń na obwodzie.Jaką funkcję spełniają owe wgniecenia?
rabat Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 to chyba ćwiczebna, która miała pocisk drewniany.
Jaro5 Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 To łuska dwuczęściowego naboju szkolnego produkcji niemieckiej, służącego do nauki ładowania i rozładowania broni. Nabój wykonany był z łuski naboju bojowego (ze zbita spłonką) scalonej z pociskiem. Te podłużne wgłębienia w łusce miały pomagać w łatwej identyfikacji takiego naboju.
Pytanie
Arbi1000
Nie zbieram łusek i nie znam się na nich, ale czasem jakąś zabieram.
Ostatnio taką wygrzebałem i zaskoczył mnię jej kształt.
Posiada 6 podłużnych wgnieceń na obwodzie.
Jaką funkcję spełniają owe wgniecenia?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.