Skocz do zawartości

Samolot

Rafał.G

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem będąc na grzybach jakiś niemiecki rozbity samolot. Są to różnej wielkości fragmenty nitowanych pogiętytych blach aluminiowych, fragmenty części np. silnika ze stopów aluminium, rurki miedziane, aluminiowe, części skórzane, gumowe, fragmenty instalacji elektrycznej oraz nadpalone kawałki plexi". W ciągu godziny uzbierałem około 15 kg. części leżących na powierzchni ziemi.Jestem przypadkowym odkrywcą amatorem nie posiadającym wykrywacza metali i jestem przekonany że w ziemi jest ukryta większość tego znaleziska. Dołączyłem zdjęcie z tabliczki znamionowej jakiegoś urządzenia z tego samolotu. Czy na podstawie tego zdjęcia można zidentyfikować samolot? Pozdrowienia! Rafał.G

Kolego Rafał, jedno jest pewne - samolot jest (był) niemiecki, kwestia teraz do potwierdzenia czy to II wojna. Proszę skontaktuj się z kimś z nas kto mieszka w twoim rejonie, myślę, że chętnie koledzy wybiorą się z Tobą we wskazane miejsce i zidentyfikują co to za samolot. Prosze jak możesz podaj w którym rejonie Polski mieszkasz. Pozdrawiam.
Na marginesie napiszę, że ta sytuacja przypomina mi dokładnie moje początki z wykrywaczem w ręku. Też przez przypadek odkryłem i mnie wessało :)

Moj znajomy Niemiec, ekspert od maszyn z II wojny, napisal mi, ze to najprawdopodobniej tabliczka z goleni podwozia. Raczej nie z okresu 1941-1945, poniewaz wtedy stosowano kody, a nie pelne nazwy producenta. Nie ma tez numeru RLM (Lotniczego Ministerstwa Rzeszy), tak wiec maszyna moze i pochodzic z polowy lat 30-tych.

Jesli masz jakies inne charakterystyczne czesci, to moze cos pomoga nam dalej.

I jaka to okolica? (Jesli nie chcesz dac tej informacji tutaj, przyslij mi ja na priva).

już wszyscy pytają się o lokalizacje...:D ciekawe. Może zainteresują się tym osoby które maja więcej rozsądku i współpracują z jakimiś organizacjami? A nie tylko nalot na części i pamiątki, i tyle z samolotu. Reszta historii tego wraku pozostanie niezbadana.Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:12 06-10-2009

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie