Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Sezon powili ma się ku końcowi, więc może spróbujmy go wstępnie podsumować.Pojawiło się kilka nowości, niektóre sprzęty miały swoją premierę, tak, jak niektóre pomysły zostały zrealizowane po raz pierwszy.Jeśli komuś to nie przeszkadza, to podzielmy się tą wiedzą. Premiery sprzętu:- zaprzęg z armatą prawosławną", premiera w Gostyniu (jeśli mnie pamięć nie myli)-samochód ciężarowy Ursus, premiera nad Bzurą-Samochód pancerny Wz 29 Ursus, premiera w Ryczywole-SdKfz 222 Kruszyny, premiera w Mławie-LIG 18 z Muzeum Poczty Gdańskiej, premiera w Mławie-Pz IIC, premiera w Skarżysku (choć trochę pechowa)Po raz pierwszy:-udało się zebrać około setki żołnierzy (L)WP z okazji desantu przez Wisłę w Warszawie-straż ogniowa czynnie uczestniczyła w inscenizacji (Łowicz, Warszawa)-odbyła się defilada wojsk niemieckich (WH) z pocztem sztandarowym (Mława)Może ktoś ma wiedzę na temat sprzętów alianckich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 na Ostrolęce bofors miał swoja premierę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 -po raz pierwszy udało się zebrać dużą ilość wrześniowego SS, 25 ludzi, Bzura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Białorusini w polskich mundurach - Mława Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Węgrzy w węgierskich, Bzura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Panowie, TK-3 !!!!!!!!!!! Po raz pierwszy na Wyrach, choć potem pechowo. Citroen 158 - Tomaszów Lubelski Ponadto: Grupa Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej Mława 1939" - The best of" dla mnie. I dla mnie rzecz najważniejsza - ŁącznośćW Ostrołęce mieliśmy do dyspozycji 27 stacji nadawczo-odbiorczych, później ta liczba nigdy nie zeszła poniżej 20 szt. Musimy jeszcze wypracować system łączności wielokanałowej, ale nad tym już pracujemy. Czy to potrzebne?Spójrzcie na Modlin - impreza bez próby, z ogólnie omówionym założeniami, a potem realizowana wg poleceń z góry" :) Czyli przez krótkofalówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Dodam GAZa MM odbudowanego przez GRH Kalina Krasnaja... Premiera coprawda była 11 listopada zeszłego roku ale dopiero w tym roku czynnie na rekonstrukcjach i uroczystościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Oj Steiner, chyba zapomniałeś o Kfz.13 :))Premiera bodajże też była w Ryczywole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 No tak, pardąsik...Już patrząc, zapowiada się imponująco, choć jeszcze nikt nic nie dodał z PSZ-tów.Cały czas, w dużej mierze obracamy sie w klimatach Września '39, z wyjątkiem Berlingowców i GAZaAaa, bym zapomniał...-PAK 40 na podwoziu RSO, chyba w Pile był pokazany po raz pierwszy-użycie pociągu, Wałcz-wagon pancerny, nie pamiętam gdzie, może ktoś pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Formowanie czwórek" przez jedną GRH na defiladzie po zakończonej bitwie w Tomaszowie LubelskimWcześniej odbywało się to na defiladach z okazji 11 listopada i 15 sierpnia.Wycofujące się rozbite Wojsko Polskie w Końskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek1 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 A ja na Air Show w Radomiu widziałem TKS-a w takim malowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Muzeum Poczty Gdańskiej brzmi jak polskie obozy koncetracyjne". Jeszcze nie ma takiego muzeum o działalności pruskiej/niemieckiej poczty w Gdańsku i nie będzie.Po raz pierwszy w historii, obywatelom Rzeczpospolitej Polskiej, drastycznie ograniczono możliwość udziału w oficjalnych uroczystościach upamiętniających 70. rocznicę wybuchu II wojny światowej na Westerplatte, w tym i środowiskom kombatanckim i rekonstruktorom!!!Gorycz i niesmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrotycz Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 W tym roku na Westerplatte było - uroczyste posiedzenie z udziałem niedźwiedzia i pszczół z okazji 70 rocznicy zniszczenia pasieki. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 19-09-2009 - Święto Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych im. Hetmana Polnego Koronnego Stefana Czarnieckiego - Stug IV - pokaz ciut nieudany, ale i tak wspaniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawar Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Szkoda że nie mogę dopisać, że po raz pierwszy miała miejsce inscenizacja obrony Poczty Polskiej w Gdańsku. Byłaby gdyby nie zła wola gdańskich urzędników.Ehhh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Po raz pierwszy odnotowano olbrzymią liczbę imprez rekokoko, z okazji 70 rocznicy wybuchu wojny poziom Polskiej rekonstrukcji spadł ryjem w błoto...W każdej Koziej Wólce gdzie w 1939 roku widziano żołnierza WP gminne centra kultury i inne ciekawe organizacje organizowały inscenizacje militarno-historyczne".Wójtowie,burmistrzowie i prezydenci chcąc pochwalić się notablom z powiatu,województwa czy sejmu, wypożyczali z filmówki lub franka stroje" i kostiumy" żołnierskie.CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Ilość polskiego sprzętu pancernego na niektórych imprezach mogła pozwolić na pokonanie pancernych zagonów Hitlera już w pierwszych godzinach II WŚ. Po raz pierwszy na tym forum przeczytałem starzy rekonstruktorzy odwalają kaszanę" niestety jest to prawda... Po raz pierwszy usłyszałem że w polskim garnizonie jest fajniej niż u niemców" to akurat mnie zadowoliło ale i też zastanowiło. Po raz pierwszy można było się przekonać że ogólnopolskie GRH cierpią na rozłamy oraz brak jednolitości godny pospolitego ruszenia. Wg mojej oceny sezon rekonstrukcyjny 2009, był momentem śmierci klinicznej pewnego etapu rekonstrukcji... Po przebudzeniu dochodzimy do wniosków że w kierunku światełka w udają się małe Grupy Rekonstrukcyjne liczące 3-6 członków oraz te których struktury nie są otwarte na nowe pomyły oraz działanie na własny rachunek poszczególnych członków.Powoli do lamusa odchodzą imprezy (rekonstrukcyjne molochy) oraz sprzęt ciężki, którego ilość oraz jakość powoli powala na kolana (jakość od ideału po kupione w praktikerze w poświątecznej promocji)W sezonie 2010 będą na topie efekty pirotechniczne oraz małe imprezy składające się z dobrze zorganizowanych GRH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Co nowego zobaczymy?Myślę że grupy które posiadając ciężki sprzęt będą wiedziały co z nim zrobić i jak go używać.Prawidłowo poruszających się rekonstruktorów po polu oraz dobrze wyszkolone GRH.Może wreszcie pożegnamy epokę mundurów KBW, pakując je do trumien w naftaliną opatrzonych napisem ku pamięci potomnych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 A miało być pozytywnie, radośnie, a jest... jak zwykle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Gdybyś Revolt, jeszcze mógł swoje przykłady umiejscowić, to wszyscy wiedzielibyśmy o czym mowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enfield Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Dla mnie nowoscia jest walka w oparciu wymiarowe okopy.Rozmeszczone wokól ladunki zmuszaja nawet najzatwardzilszych stojaków" do chowania głowy.Widze tez że kaprale, plutonowi i sierzanci dowodza swoimi oddziałami. Podczas ostatnich imprez ( Mlawa, Bzura) nie było wazne kto jest z jakiej grupy- dowództwo było nadane oficerowi ( nareszcie!!!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enfield Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Dodam tez ze od zeszlego roku powstało i rozwija się dużo imprez w formie marszowej. Dla i przez rekonstruktorów .To cieszy. ( tylko proszę- nie piszcie kto i kiedy poszedł PIERWSZY raz...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 ale moja krytyka jest pozytywna:)więc...http://www.youtube.com/watch?v=S4LYzqaoP9Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz677 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Revolt - Brawo! trafny cytat" i trafne uwagi. Samozadowolenie i pewność własnej boskości, yj i błoto" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Steiner7 nie będę umiejscawiał oraz mówił kto,co,gdzie i kiedy. Bo to stworzy na forum jatkę i Duńczyk znów zamknie temat a ja dostanę żółtą kartkę.Niech każdy powie w ciszy mea culpa", ja też się do tego przymierzam...nietoperz667 boskość w moim przypadku? uuu bez przesady- u mnie tylko yj i błoto"Sprawa ze mną - jak kraj ten staraI jak zwykle on - byle jaka:Nie zrobili ze mnie janczara,Nie uczynią też i dworaka.Zły? - być może. Dobry? - a czemu?Nie tak wiele znów pychy we mnie.Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,A i świętym żyć będzie przyjemniej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.