blackdog68 Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 Witam.Przymierzam się do zakupu pinpointera i na alledrogo znalazłem coś takiego :http://www.allegro.pl/item750982209_pinpointer_armand_wykrywacz_do_badania_ziemi.htmlCzy ktoś z Szanownych Kolegów posiada w/w sprzęt i może coś o nim napisać.Pozdrawiam blackdog68
BRAT_MIH Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Cena zachęcająca, sam się nad nim zastanawiałem, dołączam się do kolegi.
madmax78 Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Dołącze sie do powyższej prośby.Interesuje mnie szczególnie przykładowy zasięg i długość sondy.
armand Napisano 19 Październik 2009 Napisano 19 Październik 2009 http://www.youtube.com/watch?v=reuqF74Llm8
jaro1973 Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Witam.Pytanie do Armanda ,czy to on chodzi z wykrywka po tym polu?
jaro1973 Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Witam.Zgadzam sie z kolega ze w koncu pan Armand zmontowal film tylko jest male ale , dlaczego w filmie jest uzyta wykrywka konkurencyjnej firmy(minelab)a nie wlasnej produkcji.
armand Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Wykrywka jest konkurencyjnej firmy, bo w opisie pinpointera podaję, że pinpointer jest pomocny szczególnie przy wykrywkach z cewkami DD. Miałem złe doświadczenia w namierzaniu drobnych przedmiotów w F75. I to mnie zmotywowało do produkcji pinpointera. Ponieważ nie mam już tego wykrywacza, pokazałem co było pod ręką czyli wykrywacz z sondą DD. Ja nie produkuję wykrywaczy z sondą DD. Nie szukajcie dziury w całym :) Ponieważ film wyszedł nieźle [dobre błoto uzasadniające stosowanie pinpointera], jak mi się wydaje, to będą też inne filmy z wykrywaczami Armanda. Głównie zaprezentuję obsługę wykrywaczy.To nie ja chodziłem z wykrywką, jechałem sobie przez pola, patrzę, a tu widzę, że ktoś chodzi z wykrywką. Poprosiłem go, no i powstał ten film:)
titi Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 to widać, że gość przypadkowy" tyle czasu marnować na pomocne" szukanie pinpointerem, ;)porażka
jaro1973 Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Witam.Ja sie wcale nie szukam dziury w tym filmiku ,ale bylo to dosc dziwne ze nagrywajac reklame uzywany jest tylko jeden sprzet firmy Armand.Teraz wszystko jasne.Jeszcze jedno pytanie do pana Armanda , kiedy sie ukarza te filmiki z obslugi pana wykrywaczy.Pozdrawiam.
madmax78 Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 A dlaczego pinpointery są najlepszym ''uzupełnieniem'' do wykrywek z cewką DD ? Nie rozumiem... to znaczy, że stosowanie pinpointera z innymi rodzajami wykrywaczy nie ma uzasadnienia ???
armand Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 Następne filmiki nakręcę, jak wyjdzie słońce. Obecna pogoda ma charakter depresyjny, co może niekorzystnie odbić się na postrzeganiu sprzętu.Stosowanie pinpointera z innymi wykrywaczami oczywiście ma uzasadnienie, ale nieprecyzyjne namierzanie wzdłużne dla niektórych wykrywaczy z cewkami DD ma szczególne uzasadnienie.Np w F75 jest słabo, a w Safari OK.
Cpt.Nemo Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Witam, a kiedy mozna liczyc na duzo wieksza kierunkowosc tego pinpointera ?Bo to szukanie na filmie, takie dosc chaotyczne sie wydaje i bardziej mi macanie slepego ptrzypomina, niz precyzyjne zdazanie do celu. Na filmie wyglada ze nie da sie zorienowac czy cel jest wprost przed wykrywaczem czy jednak totalnie z boku i to nie wiadomo z ktorego. Mysle o pinpointerze ale mialem kompletnie inne wyobrazenie o jego dzialaniu...
madmax78 Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Pinpointer ma mały zasięg, i do tego możliwość regulacji czułości, więc posługiwanie się nim jest raczej kwestią wprawy.Człowiek używający pinpointera na tym filmie robi to rzeczywiście dość chaotycznie.W praktyce jest to łatwiejsze.
armand Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Osoba na filmie używała pinpointera pierwszy raz w życiu. Film miał zademonstrować uzasadnienie jego używania w trudnym, błotnistym gruncie. I na filmie jest to doskonale pokazane, że punktowy sygnał pinpointera skutkuje wydobyciem małego porzedmiotu metalowego. Nie należy dosłownie traktować filmu jako instruktażu jego obsługi. Można używać pinpointera wypracowując sobie własną technikę poszukiwań.Ja np. zawsze wykopuję zawartość z dołka, aż w miejscu dołka nie ma sygnału od tradycyjnego wykrywacza. Po wykopaniu małego przedmiotu metalowego razem z gruntem z dołka sprawdzam ten grunt pinpointerem przesuwając rurką na płasko. Po usłyszeniu i wyczuciu sygnału sprawdzam miejsce sygnału punktowo samym końcem rurki. Inne filmy zagraniczne pokazujące pracę pinpointera pokazują np. szukanie pinpointerem w dołku. Ja np. nie stosuję tej techniki, bo polskie pole, to nie trawnik angielski :)Powtarzam, każdy niech wypracuje sobie własną technikę poszukiwań.
armand Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Odpowiedź dla jaro1973:http://www.youtube.com/watch?v=vBTfYaMuN8ENastępne filmy też będą. Pzdr
madmax78 Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Czy ten drugi pinpointer wykrywa tylko podczas ruchu sondy ?
PUMA1 Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Krótko Panie Armand super robota. Jedno pytanko czy da rade w następnej wersji PINPOINTERA zrobić coś takiego jeśli PINPOINTER trafia na metal to zapala się w tej samej chwili latareczka bo często szuka się w ciemnościach a to rozwiązuje wszytkie problemy.
madmax78 Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 PUMA1, nie gniewaj się , ale naprawdę nie potrafisz nacisnąć sam na włącznik latarki, gdy wykrywacz zapiszczy ?
PUMA1 Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Nie wykrywacz tylko PINPOINTER bo jesli wykopałeś już fanta to używasz PINPOINTERA i po co ma świecić cały czas dotykasz fantu i w tym momecie się zapala w PINPOINTERZE latareczka . Masz wtedy oświtlenie na odnaleziony fant , a nie na wszystko dookoła.
Cpt.Nemo Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 PUMA1 (505 / 55) 2009-11-03 20:00:57 to zapala się w tej samej chwili latareczka bo często szuka się w ciemnościach a to rozwiązuje wszytkie problemy." Hop, hop...Ja np. nie szukam w ciemnosciach i bardzo by mnie wkurzalo jak by ciagle latarka mnie bez potrzeby prad zzerala, tak ze ostroznie z takimi nieprzemyslanymi propozycjami. Zreszta nawet wieczorkiem na polach taki stroboskop" to by bez sensu byl. Mniej zauwaza sie stale wlaczone np. niebieskie swiatelko niz nieregularnie migajace biale ktore przyciaga obcy wzrok :)
madmax78 Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Ogólnie to żaden problem dorobić dodatkowy włącznik do latarki.Jeżeli chodzi o ''widoczność'' światła, to najmniej widać kolor czerwony.Ale stosowanie w tym wypadku czerwonej diody, jako latarki nie jest dobrym pomysłem, go po kilku minutach bardzo męczy wzrok.
armand Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Latarka włącza się przy każdym przyciśnięciu włącznika, czyli głowy lwa. Oczywiście, konstruktor pinpointera pomyślał o Waszych potrzebach. W środku pinpointera jest przełącznik, którym można wyłączyć latarkę, można też wyłączyć diodę dwukolorową oraz buzer i wibrator. Każdy z wymienionych elementów można wyłączyć niezależnie od siebie. Na stronie producenta jest pokazana fotka z tym przełącznikiem. Na odwrocie pinpointera jest instrukcja tego przełącznika. Opisane rozwiązanie włącznika sygnalizacji pinpointera jest unikalne i jest zastosowane wyłącznie w opisanym pinpointerze..
madmax78 Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Czyli ogólnie, białą diodę można włączyć/wyłączyć tylko tym włącznikiem w środku ???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.