batoni Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 Witam! Który z tych wykrywaczy będzie lepszy na monetki? Interesuje mnie tylko zasięg i skuteczność dyskryminacji. Jeżeli X-terra to czy jest duża różnica między modelem 505 a 305? Z góry dzięki! Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 http://www.metaldetector.cc/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=1034Tutaj masz różnice pomiędzy Tereskami.
pawcion123 Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Jeżeli miałby to być sprzęt uniwersalny to bym wybrał Proximę,lecz jeżeli chodzi o kolorek to bez wahania wybrał bym X-505!!(posiadam Proximę ponieważ nie stać mnie na Minelaby a szkoda :(:()..pozdro.
BRAT_MIH Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Ja mam X-terre 505 i jestem zadowolony. Jest to z tego co czytałem sprzęt zbliżony możliwościami do dawnej X-terry 70, zwiększono możliwości strojenia, zasięg itp. Siedemdziesiątka jest kultowa, to pewnie wiesz. Teraz kwestia kasy: 505 używanej raczej nie kupisz, bo mało ludzi jeszcze ją posiada, a jak posiada to nie sprzedaje. Czyli zakup nowej za 2 tysiące. Używaną Proxime kupisz za tysiaka, więc ?? Proximy nie znam, ale Minelaba polecam.
Mati$ Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Poczekaj jeszcze troche, zaraz wepchna Ci do gardla proxime.
batoni Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Napisano 28 Wrzesień 2009 Rozważam zakup nowego wykrywacza więc cena między Proximą a X-terrą 505 to już ylko" 500zł. Jestem w 99% zdecydowany na X-terrę bo chcę porządną wykrywkę tylko na monetki a Proxima, z tego co czytam, jest ok ale przypuszczam, że jej uniwersalność zmniejsza skuteczność znajdowania monetek. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Bierz X-terrę w takim razie, trzy lata gwarancji i naprawdę zacny sprzęt.
Mati$ Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Popatrz moze jeszcze za czyms z Tesoro. Ostatnio kupilem vaquero i musze powiedziec ze drobnice ciagnie bardzo ladnie.
albertus32 Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 troszke lekturyhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=650462#823824pozdrawiam
batoni Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Dzięki wszystkim za rady. Zdecydowałem się na X-terrę 505. Ostatnie pytania - jaka cewka jest sprzedawana standardowo w Vikingu? Czy można samemu wybrać inną przy zakupie? Jaką cewkę polecicie mi do szukania przede wszystkim monet i drobnicy? Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Sprzedawana wykrywka jest ukazana na zdjeciu jako posiadająca cewkę koncentryczną o standardowej częstotliwości (7,5 kHz), natomiast przysłano mi cewkę podwójne D. Różnica jest taka, że ta ze zdjęcia to cewka koncentryczna, a ta w zestawie to cewka DD. Koncentryczna jest lżejsza i znacznie ułatwia namierzanie. DD jest lepsza na trudny grunt i plaże, ale koncentryk jest bardziej czuły. Minelab wysyła cewki DD jako standardowe z nowymi wykrywaczami. Tu masz taki mix pomiędzy mną, a kolegą VanWorden z postu:http://www.odkrywca.pl/x-terra-505-czy-fisher-f5-czy-,658070.html#658070
batoni Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Dzięki BART_MIH! Mniej więcej rozumiem o co chodzi z cewkami. A z praktycznego punktu widzenia - jak sprawuje Ci się wykrywacz z cewką DD w poszukiwaniu monetek? Pzdr!
BRAT_MIH Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Nie narzekam. Znalazłem kilka. Nie wiem jak jest z cewką koncentryczną, ale z tą działa bardzo fajnie. Cenowo one się nie różnią, więc i w działaniu nie może być znacznej różnicy. Problem jest rzeczywiście w namierzaniu. Łapie mały przedmiot w dwóch punktach jakby - od góry i dołu cewki w miejscu gdzie na zewnątrz obręczy te DD się łączą. Więc trzeba namierzać od jednej strony, najlepiej od góry i wtedy jest prosto i nie kopiesz dołka kilkanaście cm od celu. Wrzucam taki na szybko zrobiony rysunek. przynajmniej u mnie tak działa. Jak chcesz to możesz pertraktować z Vikingiem, mnie się ta cewka bardziej podoba i ta zostaje. Jak coś to kiedyś możesz dokupić inne cewki wszystkie z serii pasują Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.