Skocz do zawartości

Rutus PROxima czy Minelab X-Terra 505

batoni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Który z tych wykrywaczy będzie lepszy na monetki? Interesuje mnie tylko zasięg i skuteczność dyskryminacji. Jeżeli X-terra to czy jest duża różnica między modelem 505 a 305?
Z góry dzięki! Pozdrawiam!
Napisano
Jeżeli miałby to być sprzęt uniwersalny to bym wybrał Proximę,lecz jeżeli chodzi o kolorek to bez wahania wybrał bym X-505!!(posiadam Proximę ponieważ nie stać mnie na Minelaby a szkoda :(:()..

pozdro.
Napisano
Ja mam X-terre 505 i jestem zadowolony. Jest to z tego co czytałem sprzęt zbliżony możliwościami do dawnej X-terry 70, zwiększono możliwości strojenia, zasięg itp. Siedemdziesiątka jest kultowa, to pewnie wiesz. Teraz kwestia kasy: 505 używanej raczej nie kupisz, bo mało ludzi jeszcze ją posiada, a jak posiada to nie sprzedaje. Czyli zakup nowej za 2 tysiące. Używaną Proxime kupisz za tysiaka, więc ?? Proximy nie znam, ale Minelaba polecam.
Napisano
Rozważam zakup nowego wykrywacza więc cena między Proximą a X-terrą 505 to już ylko" 500zł. Jestem w 99% zdecydowany na X-terrę bo chcę porządną wykrywkę tylko na monetki a Proxima, z tego co czytam, jest ok ale przypuszczam, że jej uniwersalność zmniejsza skuteczność znajdowania monetek. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!
Napisano
Dzięki wszystkim za rady. Zdecydowałem się na X-terrę 505. Ostatnie pytania - jaka cewka jest sprzedawana standardowo w Vikingu? Czy można samemu wybrać inną przy zakupie? Jaką cewkę polecicie mi do szukania przede wszystkim monet i drobnicy? Pozdrawiam!
Napisano
Sprzedawana wykrywka jest ukazana na zdjeciu jako posiadająca cewkę koncentryczną o standardowej częstotliwości (7,5 kHz), natomiast przysłano mi cewkę podwójne D. Różnica jest taka, że ta ze zdjęcia to cewka koncentryczna, a ta w zestawie to cewka DD. Koncentryczna jest lżejsza i znacznie ułatwia namierzanie. DD jest lepsza na trudny grunt i plaże, ale koncentryk jest bardziej czuły. Minelab wysyła cewki DD jako standardowe z nowymi wykrywaczami. Tu masz taki mix pomiędzy mną, a kolegą VanWorden z postu:
http://www.odkrywca.pl/x-terra-505-czy-fisher-f5-czy-,658070.html#658070
Napisano
Dzięki BART_MIH! Mniej więcej rozumiem o co chodzi z cewkami. A z praktycznego punktu widzenia - jak sprawuje Ci się wykrywacz z cewką DD w poszukiwaniu monetek? Pzdr!
Napisano

Nie narzekam. Znalazłem kilka. Nie wiem jak jest z cewką koncentryczną, ale z tą działa bardzo fajnie. Cenowo one się nie różnią, więc i w działaniu nie może być znacznej różnicy. Problem jest rzeczywiście w namierzaniu. Łapie mały przedmiot w dwóch punktach jakby - od góry i dołu cewki w miejscu gdzie na zewnątrz obręczy te DD się łączą. Więc trzeba namierzać od jednej strony, najlepiej od góry i wtedy jest prosto i nie kopiesz dołka kilkanaście cm od celu. Wrzucam taki na szybko zrobiony rysunek. przynajmniej u mnie tak działa.
Jak chcesz to możesz pertraktować z Vikingiem, mnie się ta cewka bardziej podoba i ta zostaje. Jak coś to kiedyś możesz dokupić inne cewki wszystkie z serii pasują Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie