Skocz do zawartości

Guzik bez sygnatur

SHADOR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !

Może mi ktoś powiedzieć co to za guzik?
Wkprawdzie nie ma żadnych sygnatur, ale sądzę, że to cosik od munduru. Po lokalizacji obstawiam, że pruski lub austriacki.

Średnica 18mm

pozdr

Napisano
Lekki raczej pusty.
Lutowany po obwodzie.
To sreberko" to raczej cyna. Nie wiem czy i jak sięcyna starzeje w ziemi.
Znaleziony na pozycjach z powstania wielkopolskiego po niemieckiej stronie.

Zaraz pokombinuję z aparatem. Interesuje cię konkretne ujęcie?

pozdr
Napisano
raczej jest to guzik z początku XVIIIw.
100% nie dam, bo kształt podobny znany był już w Średniowieczu..

Wydaje mi się jednak, iż w latach wczesniejszych niz XVIIIw, robiono guziki w formie pełnego odlewu, choć mogę się mylić.

pozdro.
Napisano
Hm...

Raczej obstawiałem tego tyu mundur http://www.lcf.pl/portal/images/stories/lcf_images/zbiory_insc/wojskowe/dsc_0026d.jpg

Albo tylko proszę się nie śmiać. Wyleciał mi z głowy typ munduru, ale chodzi mi o ten, co na froncie masz naćpane sznurków w poziomie i zapinany z jednej strony na tego typu guziki. To chyba muntur węgierski, austriacki albo coś w tym kierunku.

Co o tym myślisz?

pozdr
Napisano
O właśnie.

Po cichu obstawiałem taki mundur http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:8e_hussards_1804(fr).jpg&filetimestamp=20050727105403

Ale ciekaw jestem innych opinii

pozdr
Napisano
raczej nie jest to guzik od takiego munduru..
po wykonaniu widac ze jest dosc stary, a mundur ktory pokazujesz jest z XIXw i obszywany był guzikami dwuwarstwowymi o formie półkuli lub kopułki.

pozdro.
Napisano
XVIIIw

ciezko wyczuc, nigdy nie zagłębiałem się szerzej w tę epokę.

cyknij jeszcze kilka fotek, aby nie byly tak rozmyte i najlepiej z roznych ujęć.

niewykluczone iż guzik jest starszy.
nie mogę go w pełni porównać z katalogiem bo jest za mało ujęć.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie