pmf1 Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Witam, interesuje mnie konserwacja miedzianych monetek. Czy zauważyliście, że decydującym momentem są pierwsze minuty po odnalezieniu? Patyna szczególnie z wilgotnego środowiska ma tendencję do odpryskiwania. Często moneta zostaje zniszczona zaraz po odkryciu. Czasami, nawet po tym jak patyna wyschnie" i na oko się utrwali, jest ona nietrwała i przy próbie uchwycenia pęsetą pęka. Jak radzicie sobie z tym problemem? Wiem, że niektórzy pokrywają monetki warstwą lakieru, sam osobiście próbowałem kiedyś zastąpić lakier klejem wikol, zawsze wtedy można było go zmyć a efekt był podobny. Sposobu tego jedna nie polecam. Dzięki za wszyskie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 bierz ze sobą w teren WD-40 , moze byc tez wazelina, od biedy oliwa z oliwek..od razu po wyjęciu, wrzucasz delikwenta" do słoiczka i powinno być o.k.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Dzięki za niezły pomysł. Interesuje mnie jednak problem trwałości patyny potem. Owszem, w terenie profesjonalnie chronimy fanta, ale potem często okazuje się że skorupka" jest zbyt słaba i pęka przy byle okazji, np przy próbie włożenia do klasera. I dzieje się to wtedy kiedy myślimy że jest ona trwała i sucha. Fant wiele traci. Czy tzw patynę można jakoś wzmocnić, utrwalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 ja nacieram woskiem pszczelim monete nagrzewam suszarka do wlosow)))))) i pocieram swieca z wosku nadmiar wycieram recznikiem papierowym wychodzi super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.