tadziu6 Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 Pytanie do fachowców wymieniających przewody przy cewkach.W czasie pracy wykrywacza [W 6000 PRO XL]miałam zakłócenia,co mi się nie zdarzało.Poruszyłem przewód przy wtyku,zakłócenia ustały,ale co jakiś czas się to powtarzało.W domu postanowiłem skrócić przewód. Odciąłem około 10 cm.i stwierdziłem,że przewód nie jest ekranowany.Czy brak ekranu ma wpływ na pracę wykrywacza?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 Przewód jest ekranowany folią aluminiową z linką wiodącą. Jest to bardzo dobry przewód ale trzeba z nim delikatnie postępować. Połamana filia powoduje kłopoty z praca wykrywacza, co zapewne właśnie u Ciebie wystąpiło. Nowszy przewód to 2 żyły w niezależnych ekranach. Jedyną zaletą tego jest większa trwałość. Poza tym jest gorszy - cięższy, marne pokrycie oplotu, brak ekranowania wzajemnego nadajnika i odbiornika.
tadziu6 Napisano 19 Wrzesień 2009 Autor Napisano 19 Wrzesień 2009 Dzięki za zainteresowanie się moim problemikiem.Z tego wynika,że przewód mam ten dwużyłowy,wzmocniony.Tylko nie mogę się dopatrzyć jakiegokolwiek ekranowania w w/w. A powinien być zlutowany z wtykiem.W takim razie przyczyną zakłóceń musiał być wtyk z gniazdem?Po dokręcam to gniazdo i sprawdzę wykrywacz w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.