babka Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2009 Moj Wujek urodzony 25.09.1926 w Jankowie Przygockim i mieszkajacym na Slasku sluzyl (nie z jego woli) w wojsku niemieckim ,babcia i mama dostali wiadomosc ze zginal w Monte Carlo 2.09.1944 nr. poczty polowej 29682F jezeli ktos go rozpoznal i cos wie wiecej prosze o kontakt i dziekuje bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2009 To moj Wujek Edward Fluder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 tu masz coś ciekawego;http://www.volksbund.de/graebersuche/content_ergebnis_detail.asp?id=884050&sec_id=789EB9485EA702FE4FAAF801C17166BD91B2B872pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 11 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2009 Dziekuje za pomoc ,ale ja rozumiem tylko po Polsku i Francusku bede sie starala przetlumaczyc te strone, sle pozdrowienia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 ten link sie nieotwiera,w taki sposób jak chciałem,ale tam są dane gdzie jest pochowany twój wujek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Pozdrawiam i dziekuje ,jak moge dowiedziec sie wiecej ? lezy mi to na sercu od dlugich lat ,ale jakbym mogla wiedziec to bym spelnila w koncu duzy znak zapytania ,co zostal w rodzinie ,jeszcze raz dziekuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 po lewej stronie w słupku są napisykliknij na napis Grabersuchenastępnie kliknij ...zur Onlinesuchenastepnie w rubryce Nachname wpisz nazwisko wuja czyli Fluderpózniej wybierz go z tabeli i kliknij na odpowiednie personalia bedziesz miała troche informacjipozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Wybacz mi probuje jak moge i nic mi nie wychodzi,wiem ze starasz mi pomoc za co bardzo dziekuje ,moglbys wlozyc za mnie dane Wujka ? Jezeli nie to trudno ,zginal mlodo i jest w naszych sercach dziennie ,dlaczego takiej listy nie wloza na stronach internetowych ? albo ja zle szukam ,jestem bezradna ,jeszcze ta bariera jezyka ,przeciez nie kazdy rozumie w tych jezykach, co tam zadaja pytania ,pozdrawiam i dziekuje bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yama02 Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Wygląda na to, że Twój Wujek spoczywa w miejscowości Dagneux (Francja) - w wojskowej części cmentarza Endgrablage: Block 34 Grab 55 YamaZum Gedenken C1047583 Nachname: Fluder Vorname: Eduard Dienstgrad: Grenadier Geburtsdatum: 26.09.1926 Geburtsort: Todes-/Vermisstendatum: 02.09.1944 Todes-/Vermisstenort: [Nähere Informationen zu diesem Friedhof erhalten Sie hier.] Eduard Fluder ruht auf der Kriegsgräberstätte in Dagneux (Frankreich) .Endgrablage: Block 34 Grab 55Nähere Informationen zu diesem Friedhof erhalten Sie hier.Falls der Obengenannte mit Ihnen verwandt ist, und Sie von uns über Sachstandsänderungen informiert werden möchten, füllen Sie bitte das folgende Formular aus. Wir legen dann einen Vorgang an, um Sie somit über Neuigkeiten unterrichten zu können. Bitte prüfen Sie vorher an Hand Ihrer Unterlagen sorgfältig, ob es sich wirklich um Ihren Angehörigen handelt. Falls Sie nicht sicher sind, vermerken Sie dies im Textfeld des Formulares. Hinweis für Friedhofsbesucher: Auf einigen Soldatenfriedhöfen, die der Volksbund derzeit in Osteuropa errichtet, ist die Namen-bzw. Grabkennzeichnung noch nicht erfolgt. Es empfiehlt sich deshalb vor einer geplanten Reise eine Rückfrage bei der Bundesgeschäftsstelle in Kassel. Der Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge sorgt für die Ruhestätten der im Ersten und Zweiten Weltkrieg ums Leben gekommenen deutschen Soldaten. Der Volksbund errichtete bisher über 820 Kriegsgräberstätten in 45 Staaten, auf denen etwa zwei Millionen Kriegstote ruhen. Bau und Pflege dieser Friedhöfe wurden nur möglich durch Spenden der Förderer dieser humanitären Arbeit sowie durch Beiträge der über 197 000 Mitglieder des Volksbundes.Bitte unterstützen Sie unsere Arbeit durch eine Spende oder Ihre Mitgliedschaft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yama02 Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 I jeszcze mapka http://pl.wikipedia.org/wiki/Dagneux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Dziekuje Panu bardzo za taka szybka odpowiedz i ze nareszcie znam prawde gdzie go szukac ,mysmy dostali taka wiadomosc ,wiec szukalam tam i bylam daleko od prawdziwego miejsca ,reszte sobie poszukam ,bo mieszkajac w Dunkierce ,bede mogla dowiedziec sie wiecej ,czy jest w wspolnym grobie ,albo ma Swoj grob? jeszcze raz bardzo dziekuje i zycze milego dnia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yama02 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 WitamMam prośbę do kolegi Bodex i do innych forumowiczów - czy są jeszcze jakieś inne strony www (poza http://www.volksbund.de/) gdzie można znaleźć informacje o miejscach pochowku żołnierzy - czy są takie strony o polskich i rosyjskich żołnierzach ?Przydałaby się taka stała informacja na forum i dodatkowo adresy instytucji , do których można napisaćpozdryama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Cmentarz w Dagneux dzie spoczywa moj Wujek ,znaleziony dzieki Waszej pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2009 A to mogily z jakimi jest ,dziekuje jeszcze raz bardzo za pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Ciekawa stronka http://www.calixo.net/~knarf/guerre/adeif/victimes/wintzenh/wintzenh.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 hey,z tego co wiem Babko,można jeszcze pisac do czerwonego krzyża,pozdrawiamP.S widze że juz cmentarz odwiedziłaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Pozdrawiam ten forum tu znalazlam ciekawy i duzo stronek :http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=385407 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 http://www.wehrmacht-polacy.pl/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2009 http://www.bundesarchiv.de/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Na tej stronce www.calixo.net taki kwiatek:17 - Huber Jean Aloyse (20 ans)déc. le 21.10.1944 à Zegrze (Russie)Ale stronka bardzo ciekawa, choć byk geograficzny jest tam usiany gęsto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babka Napisano 7 Maj 2016 Autor Share Napisano 7 Maj 2016 pozdrawiam wczoraj bylam w Dangneux zapalic swieczke na grobie mojego wujka Edwarda Fluder ,w czym pomogliscie mi mocno i dziekuje ,babka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.