peter l-ca Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 znalazłem gdzieś taką wzmiankę o: sztab generalny polskich wojsk rakietowych które w operacji Wisła" miały dostać 179 głowic jądrowych. Z relacji świadków, mogło być tam również podziemnie lotnisko pionowzlotów. Aktualnie tym terenem zajmuje się Wojsko Polskie które odkryło że w silosach występuje promieniowanie radioaktywne. Okoliczni mieszkańcy mówią że bardzo często przejeżdżają tamtędy konwoje saperskie, co oznacza że ruscy zaminowali teren przed ewakuacją. Mieszkańcy pobliskich miasteczek mówią że nad lasami często widać UFO.
kapuchy Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 dawny radziecki Ośrodek Łączności Troposferycznej nr 202 systemu BARS
Gregfm Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Z załączonego zdjęcia wynika że chodzi o teren JW Duninowo.Ośrodek łączności był gdzie indziej, ale też blisko Chocianowa. Byłem tam i z tym promieniowaniem to bzdury,cały ośrodek był opisany w O" artykuł Jak Patera poszła na złom. A głowice były pewnie gdzie indziej. Pozdrawiam. Greg
Gregfm Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Poszukaj na głównym forum BARS wątek był długi. Jeśli jesteś z tamtych okolic to polecam Wilkocin baza I i II. Dwójka mniej znana Jedynka jest nawet oznaczona przez chłopców z Hanter-a Polkowice (regularne strzelanki ASG) do zwiedzania obowiązkowo dobra latarka.
areko Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 Służyłem jako żołnierz zawodowy 7 lat w 206 WŁR, znam historię powstania węzłów, przeznaczenie strategiczne, wyposażenie, strukturę w PL, a takżemiałem okazję poznać dokładnie węzeł Chocianów - Patera wraz ze stanowiskiem dowodzenia działaniami na zachodnim teatrze działań wojennych.Informacje podawane przez forumowiczów w tym temacie są mało precyzyjne lub wręcz nieprawdziwe.W okolicach Chocianowa osobno rozlokowane było centrum nadawcze i centrum odbiorcze 202 WŁR (Węzeł Łączności Radioliniowej - poprawna nazwa), węzeł miał kryptonim Patera, jak większość węzłów łączności. Węzeł był w strukturze sieci węzłów mających zapewnić łączność na szczeblu taktycznym UW.202 zapewniał łączność dla SD (Stanowisko Dowodzenia). Wspomniane SD kierowało ew. zachodnim teatrem działań wojennych.Centrum odbiorcze było niedaleko Wilkocina w tamtej okolicy znajdowało się też SD w podziemnej konstrukcji typu Tuman.Centrum nadawcze było blisko trasy Chocianów - Nowa Kuźnia.Dobrze znam te obiekty, byłem tam miesiąc czasu, zaraz po przekazaniu przez Sowietów.W razie pytań proszę na priva.
Gregfm Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 Byłem przekonany że druga baza w Wilkocinie była zapleczem dla tej pierwszej(z hangarami bliżej leśniczówki). Czy tam też były takie maszty z antenami jak na Paterze? Zapotrzebowanie na energię było duże bo są tam dwie hale na agregaty prądotwórcze. Kilka różnic -Patera miała ścieżkę dezaktywacji" a żadna z baz w Wilkocinie takiej nie posiada-Patera jedno wejście bazy w Wilkocinie mają po kilka wejść-Patera zwarta konstrukcja o dwóch kondygnacjach Wilkocin rozległe położone na różnych poziomach Chyba że pod zawałem w II kryje się zejście do niższej kondygnacji.Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Gregfm Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Za boiskiem sportowym umownej bazy nr I (tej z hangarem) znalazłem ciekawe podzespoły. Płytka drukowana z elektroniką, oczywiście wykonanie wojskowe układy scalone złocone na jednej krawędzi złącze do wstawienia w panel. Na przeciwległej zamocowana jest lampa o bardzo ciekawej budowie.Mogła ona wyświetlać litery poprzez odpowiednie zapalanie kombinacji kresek, w sumie jest 15 kresek i dwie kropki. Jak obrobię zdjęcia to wstawię na forum. Ciekawe od czego były?
Puniek Napisano 4 Listopad 2011 Napisano 4 Listopad 2011 Wydaje mi się że punkt dowodzenia znajdował się w panterze ponieważ jako jedyna posiadała kopułę ołowianą i bunkier jest amortyzowany, posiada 5 kondygnacji kolega wycinał tam złom z jednego piętra resztą jest zalana celowo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.