Skocz do zawartości

Wizna 2009

zancus

Rekomendowane odpowiedzi

HONOR
28-08-2009
Już 31 sierpnia na ścianie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie zostanie zawieszony mega-banner promujący obchody 70. Rocznicy Wybuchu II Wojny Światowej oraz koncert plenerowy na Górze Strękowej k. Wizny „W hołdzie kpt. Raginisowi i Obrońcom Wizny” z udziałem szwedzkiej grupy heavy metalowej SABATON, planowany na niedzielę 6.IX. Koncert będzie częścią organizowanych w tym dniu uroczystości upamiętniających 70. Rocznicę Bitwy pod Wizną, pod Patronatem Honorowym Prezydenta R.P.. Stowarzyszenie „Wizna 1939” jest współorganizatorem tego przedsięwzięcia (razem z Narodowym Centrum Kultury)

PRZECHODNIU POWIEDZ POLSCE …
23-06-2009
Zbliża się 70 rocznica wybuchu II Wojny Światowej, a także 70 rocznica bitwy pod Wizną, w której 720 osobowa załoga polskiej obrony pod dowództwem kpt. Władysława Raginisa przez 3 dni odpierała w nierównej walce atak niemieckiego agresora - XIX Korpusu Pancernego gen. Heinza Guderiana. Ze względu na ogromną dysproporcję sił, czas trwania obrony oraz niespotykany opór obrońców, bój pod Wizną zwany jest często Polskimi Termopilami, na podobieństwo do bitwy pod Termopilami w 480r. p.n.e. , w której 300 Spartan pod wodzą króla Leonidasa, miało za zadanie powstrzymać ogromną, prawie 500 tysięczną armię Persów.

Czytaj więcej na www.wizna1939.eu

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Może trochę nie w temacie, ale przypomniało mi sie jak zobaczyłem fotke kolegów z KOP-u z Ossowca. W te wakacje zwiedzałem muzeum w twierdzy i na ekspozycji w sali poświęconej KOP-owi stoi manekin ubranyn w mundur KBW, o którym pani przewodnik mówi, że jest to oryginalny mundur KOP... nie dała się przekonać nawet jak wyjaśniłem ewidentne różnice.... Czy można coś z tym zrobić?

Co do podwójnych obchodów to oczywiście prawda, zagrały ambicje ludzi z wierchuszki. W Wiźnie były obchody wojewódzkie, bardzo oficjalne i napuszone, a na Górze Strękowej mniej poważne, za to z dużo większą publiką. No i oprócz inscenizacji na koniec był koncert Fortecy I SABATONU (super widowisko).

Panie Romuald, proszę nie zamieszczać nowego wątka o Wiznie jak juz jeden mamy:http://odkrywca.pl/wizna-bez-propagandy,658521.html#658521

Jak chce Pan wystawiać swoje zdjęcia z udanego polowania to proszę rOwnież robić to tam.
To tak dla uwagii:) Żeby nikogo nie urazić.
Pozdrawiam Ostwid

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie