Skocz do zawartości

Natłuszczanie oliwą

Polan

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w oliwie z oliwek moczyłem fenisia zapewne mosiężnego no i po około 2 tygodniach troche zeszło był czarny a teraz jest brązowo różowy oliwka w przeciwieństwie do innych środków działa bardzo łagodnie. Jeśli moneta jest z ,,bublu i tylko pokryta jakimś mosiądzem czy niedzią itp.
to płyn wyżre metalową powłokę i zostanie sam bubel np. tak ,,załatwiłem" sobie centy amertkańskie a oliwka delikatnie więc radziłbym oliwkę tylko pamiętaj
po jakimś czasie w oliwce pływa syf a cała jest koloru ciemnego więc zmieniaj ją

pozdro.

Tak to normalne,tzw patyna leśna nie została do konca usunieta i wchłoneła oliwe i teraz masz czarna monetke:) nie jest to nic złego polecam przecierac co jakis czas szmatka zeby stopniowo scierac ten osad aż do momentu kiedy moneta stanie sie czytelna. czasami patyna leśna trzyma przedmiot w całości i jej usuniecie powoduje zanik wizerunkow ,powstanie wrzerow itd. ocen poprostu czy metal jest zdrowy i czy nie ma miejsc w ktorych widoczne sa jakies wykruszenia.ja sa ni eruszaj bo efekt bedzie marny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie