Polan Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2009 Co sądzicie o natłuszczaniu monet oliwą już po fazie czyszczenia ? Czy moneta wtedy lepiej się prezentuje czy ma to na celu zupełnie coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Ja w oliwie z oliwek moczyłem fenisia zapewne mosiężnego no i po około 2 tygodniach troche zeszło był czarny a teraz jest brązowo różowy oliwka w przeciwieństwie do innych środków działa bardzo łagodnie. Jeśli moneta jest z ,,bublu i tylko pokryta jakimś mosiądzem czy niedzią itp.to płyn wyżre metalową powłokę i zostanie sam bubel np. tak ,,załatwiłem" sobie centy amertkańskie a oliwka delikatnie więc radziłbym oliwkę tylko pamiętaj po jakimś czasie w oliwce pływa syf a cała jest koloru ciemnego więc zmieniaj ją pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2009 A czy to normalne, że monety po moczeniu w oliwie robią się ciemniejsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 a jak w wodzie zamoczysz monete to osad nie robi sie ciemniejszy? metal nie pociemnieje ale osad tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2009 Zgadza się, ale czy moneta po czyszczeniu w oliwie nie uzyska swojego pierwotnego koloru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 po moczeniu patynka nie powinna zejść a natomiast inne osady łatwiej można usunać.dzieki patynce moneta zazwyczaj moneta nabiera ciemniejszego koloru i oliwa nie ma na to zadnego wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2009 No więc tak wygląda po oliwce moja moneta, czyli to normalne tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Tak to normalne,tzw patyna leśna nie została do konca usunieta i wchłoneła oliwe i teraz masz czarna monetke:) nie jest to nic złego polecam przecierac co jakis czas szmatka zeby stopniowo scierac ten osad aż do momentu kiedy moneta stanie sie czytelna. czasami patyna leśna trzyma przedmiot w całości i jej usuniecie powoduje zanik wizerunkow ,powstanie wrzerow itd. ocen poprostu czy metal jest zdrowy i czy nie ma miejsc w ktorych widoczne sa jakies wykruszenia.ja sa ni eruszaj bo efekt bedzie marny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polan Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2009 Ale moczyć dalej tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 jak ci sie podoba to nie, jak nie podoba to tak , nie zniszczysz ja w ten sposob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.