spid3r Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Czy nierówne bicia monet zwiększają jej wartość bądź unikatowość ?Np, jeśli obraz jest przesunięty, niecałkowicie wybity itp. ?Czy po prostu tak często się zdarzają, że to nic nie zmienia. Przykład moneta po prawej, ale nie chodzi mi konkretnie o ta ale o takie tego okresu i starszehttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/obraz_088_copy2.jpg
8total4 Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 zależy od okresu, jeżeli moneta była bita maszynowo to zdarzało się to dość często, jeżeli ręcznie to zawsze jakaś ciekawostka.Nie mniej jednak nie podnosi to bardzo wartosci.pozdro.
spid3r Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 a jakieś info które były bite jak ?pod jakim hasłem mogę szukać ?
8total4 Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 intuicyjnie.technika wykonania..to widać gołym okiem :)czy moneta była docinana skrawakiem i czy była bita ręcznie, czy też maszynowo.Spójrz na Szelągi Krystyny z Wazów, Na Boratynki, a dla odmiany np. na Szelągi Batorego albo Zygmunta Starego..obserwuj ewolucję monety, od średniowiecza w górę..pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.