czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Napisano 20 Sierpień 2009 Mam zapytanie. Przed wielu laty spotkałem się z tematem hubalczyków". Oczywiście w historii Polski przedstawiani są jako najlepsi z najlepszych. Czy ktokolwiek spotkał się z informacją, że tak nie było ?
Czlowieksniegu Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 Czeluś- odpowiem pytaniami.Gdzie spotkałeś się z określeniem, że byli najlepsi z najlepszych? Dlaczego i dla kogo jest to oczywiste?Co Ty lub autor tego sloganu miał na myśli?Do kogo-czego Ty lub autor porównujecie hubalczyków? Pozdrawiam.
czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Napisano 20 Sierpień 2009 Jetii, to jest tak, że w ten sposób przedstawiają ich w naszej historii. Jeżeli coś powiem, to może być uznane za oszczerstwo, na to coś trzeba mocnych dowodów. Może inaczej, temat dotyczy spraw związanych z akcją przesiedleńczą po II wojnie i zaginionych majątków z tamtych rejonów.
Czlowieksniegu Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 Tia.Nie wiem co i o kim chciałbyś napisać, ale się wstydzisz :-)A co mają wspólnego hubalczycy z przesiedleniami- nie wiem. Nie wiem tym bardziej, że nie piszesz o który kierunek przesiedleń Ci chodzi. A możliwości są dwie.Rozwiń cytatę lub Swój wpis- może Cię nikt nie zje :-)Pozdrawiam.
czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Napisano 20 Sierpień 2009 Przesiedlenie w rejony północnych ziem odzyskanych, transporty koleją, ich przedstawiciele, którzy wykorzystali sytację i mozliwości w ukryciu dóbr dla potomnych, swych rodzin. Byli tacy zausznicy (1) - zaufani mający na wstępie jakąś pozycję społeczną lub funkcję budzącą zaufanie, który ukrywając - wykorzystał zamieszanie i trochę podebrał dla siebie - dlatego wiem. Reszta czeka na wydobycie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.