czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 Mam zapytanie. Przed wielu laty spotkałem się z tematem hubalczyków". Oczywiście w historii Polski przedstawiani są jako najlepsi z najlepszych. Czy ktokolwiek spotkał się z informacją, że tak nie było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 Czeluś- odpowiem pytaniami.Gdzie spotkałeś się z określeniem, że byli najlepsi z najlepszych? Dlaczego i dla kogo jest to oczywiste?Co Ty lub autor tego sloganu miał na myśli?Do kogo-czego Ty lub autor porównujecie hubalczyków? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 Jetii, to jest tak, że w ten sposób przedstawiają ich w naszej historii. Jeżeli coś powiem, to może być uznane za oszczerstwo, na to coś trzeba mocnych dowodów. Może inaczej, temat dotyczy spraw związanych z akcją przesiedleńczą po II wojnie i zaginionych majątków z tamtych rejonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 Tia.Nie wiem co i o kim chciałbyś napisać, ale się wstydzisz :-)A co mają wspólnego hubalczycy z przesiedleniami- nie wiem. Nie wiem tym bardziej, że nie piszesz o który kierunek przesiedleń Ci chodzi. A możliwości są dwie.Rozwiń cytatę lub Swój wpis- może Cię nikt nie zje :-)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeluść Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 Przesiedlenie w rejony północnych ziem odzyskanych, transporty koleją, ich przedstawiciele, którzy wykorzystali sytację i mozliwości w ukryciu dóbr dla potomnych, swych rodzin. Byli tacy zausznicy (1) - zaufani mający na wstępie jakąś pozycję społeczną lub funkcję budzącą zaufanie, który ukrywając - wykorzystał zamieszanie i trochę podebrał dla siebie - dlatego wiem. Reszta czeka na wydobycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.