Skocz do zawartości

Albrecht V Bawarski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Wyskoczyła mi wczoraj monetka z 1554 roku,sreberko.Po wielu trudach doszedłem już,że to monetka Albrechta V Bawarskiego,jednak nie wiem jaki to nominał,średnica 22mm.
Awers:PA.R.BAVA D ALBERT9.CO.w środku tarcza z herbem (szachownica)nad nią data 1554,
Rewers:AUG.P.x.DE CAROLI.V.IMP.w środku dwugłowy orzeł.Pośrodku orła owal,w owalu Z a pod Z malutka litera P lub F,jest tak mała ze trudno odczytac.Jeżeli ktoś posiada link do stronki z monetami tego Pana to bardzo bym prosił.Lubie wiedzieć co mam.Pozdrawiam!
Napisano
http://www.coinarchives.com/w/results.php?search=Albrecht+V+bayern&s=0&results=100

tu masz wieksze nominały (pomijaj monety XVIII-wieczne, miedzy nimi sa te wlasciwe.)
pozdro.
Napisano
Witam!Dzieki za pomoc.Z tej stronki pozycja 12, awers prawie identyczny,oczywiście data inna,natomiast na rewersie u mnie orzel nie jest koronowany, w tym miejscu jest krzyz,na mojej jest caroli nie maximilian,szkoda ze nie podają wielkosci bo w tym owalu poz.12 tez nagmatwane.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie