Skocz do zawartości

Bunkry Sieradz

fural

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie, kończę pracę magisterską na temat niemieckiego poligonu pod Sieradzem. Częścią pracy jest również inwentaryzacja pozostałości (m.in bukrów, gniazd ckm, strzelnic etc). Mam już sporo materiałów i źródeł jednak w związku z tym, że większość obiektów jest zamknięta (składnice odpadów pogalwanicznych)oraz fakt iż nie mam wystarczającej wiedzy trudno jest mi właściwie sklasyfikować poszczególne bunkry. Stąd proszę o polecenie rzetelnego opracowania niemieckich bunkrów (jeśli takie istnieje). Prosiłbym również o wszelkie informacje lub zdjęcia dot. tego tematu.
Napisano
Schrony z poligonu pancernego pod Sieradzem są w większości otwarte i można do nich wejść. Tylko 2 albo 3 są z odpadami z Chemitexu. Jest to typowa architektura poligonowa, schrony wykonane są z betonu przeciętnej jakości. Nie ma żadnego opracowania na ten temat a dokumentacja spłonęła w styczniu 1945 roku w pałacu Danielewicza, gdzie mieściła się komendantura poligonu. Wybieram się do Sieradza 7 września na konferencję, mogę Ci trochę pomóc.
  • 2 weeks later...
Napisano
Częścią pracy jest również inwentaryzacja pozostałości (m.in bukrów, gniazd ckm, strzelnic etc)"

Jeżeli powyższe zdanie nie dotyczy tylko poligonu, to niemieckie obiekty są jeszcze na tzw. wzgórzu zamkowym" w Sieradzu, ciekawy jest też ufortyfikowany niemiecki most na Warcie, a wzdłuż Warty jest kilka polskich obiektów z 1939 roku.Trochę o tym można przeczytać w Fortecy. Pozdrawiam, Grzebiuszka
Napisano
Namiar na literaturę do magisterki:
Andrzej Ruszkowski Fortyfikacje wojennez II wojny światowej w okolicach Sieradza" w: Na sieradzkich szlakach 2/58/200/XV; str 10 - 17. Na końcu masz bibliografię i tam znajdziesz kilka pozycji (starszych co prawda) ale o interesującym Ciebie temacie.
Napisano
28 września o godzinie 17.00 w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Sieradzu odbędzie się spotkanie poświęcone poligonowi pancernemu pod Sieradzem. więcej informacji pod nr telefonu 043 827 16 39 lub 042 616 27 31

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie