SHADOR Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Cześć !Może to sprawa banalna, ale nie mogę znaleźć.Interesuje mnie co to za przetłoczenia na łusce. trochęmauserowskich łusek znalazłem, ale na żadnej nic takiego nie ma.Myślałem, że to może od taśmy, ale łuska jest niemiecka z 1915 r. I tymbardziej nie wiem w jakiej broni zastosowano nabój.W bliskiej okolicy znalazłem więcej łusek pistoletowych Parabellum z 1938r.Z góry dzięki za informacje.
SHADOR Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Cześć !Może to sprawa banalna, ale nie mogę znaleźć.Interesuje mnie co to za przetłoczenia na łusce. trochęmauserowskich łusek znalazłem, ale na żadnej nic takiego nie ma.Myślałem, że to może od taśmy, ale łuska jest niemiecka z 1915 r. I tymbardziej nie wiem w jakiej broni zastosowano nabój.W bliskiej okolicy znalazłem więcej łusek pistoletowych Parabellum z 1938r.Z góry dzięki za informacje.
SHADOR Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Jest jakiś system oznaczeń gdzie, co, kto i kiedy zrobił? Na dnie łuski nic nie ma.pozdr
ERWIN Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Tek oznaczane były naboje ćwiczebne z drewnianymi czubkami, na pewno niemieckie i polskie, inne nie wiem.
mac3 Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Ta ma dwa paski więc była użyta ponownie dwa razy. Dużo takich łusek można znaleźć w miejscach ćwieczeń, na poligonach itp. Jest o tym sporo napisane, poszukaj w necie.
SHADOR Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Jest możliwe, że ponownie ładowane naboje były z pociskami ostrymi? Zaraz obok są polskie łuski z 1939 i jakieś walki w tym rejonie we wrześniu były.pozdr
Pytanie
SHADOR
Cześć !
Może to sprawa banalna, ale nie mogę znaleźć.
Interesuje mnie co to za przetłoczenia na łusce. trochęmauserowskich łusek znalazłem, ale na żadnej nic takiego nie ma.
Myślałem, że to może od taśmy, ale łuska jest niemiecka z 1915 r. I tymbardziej nie wiem w jakiej broni zastosowano nabój.
W bliskiej okolicy znalazłem więcej łusek pistoletowych Parabellum z 1938r.
Z góry dzięki za informacje.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.