FestungSilesia Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Witam, to mój pierwszy post na tym forum i pierwsza moneta jaką wykopałem (czytam forum od kilku miesiecy).Wiem, że na zdjęciu niewiele widać, ale jedna strona monety przedstawia orła z krzyżem na piersi, a po prawej stronie widać litery REG.W miejscu, w którym moneta jest trzymana jest głowa orła.Byłbym wdzięczny za wydatowanie monety i napisanie czegoś na na jej temat.Serdecznie pozdrawiam,Szlazi
suchy ss Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Moneta potocznie zwana jako boratynka(szeląg koronny Jana Kazimierza) :) z XVII wieku :)pzdr.Dawid
FestungSilesia Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Wow, stary dzięki. Dwa dni przeglądaliśmy katalogi w necie i nie znaleźliśmy. Ale wiadomo, rookies. Wielkie dzieki! Zapraszamy na wspólne poszukiwania.
desmo_sm Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Zgadza się, mała miedziana monetka zwana także Szelągiem Jana Kazimierza bita w 1659-1668. Monetka nie jest mocno wartościowa jest ich bardzo dużo ale jak jest nie wytarta prezentuje się świetnie. Ja akurat zbieram te w super stanie.
8total4 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 warto dodać iż to szeląg koronny, jest jeszcze wersja litewska z wizerunkiem Pogoni..Nazwa Boratynka przyjęła się od nazwiska Tytusa Liwiusza Boratiniego..pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.