Skocz do zawartości

Mundury Hitlerjugend

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat: interesuje mnie gdzie można dostać mundury hj reko."

Pytałeś w Tesco" ?!?

I nie mów mi że jestem złośliwy...

Albo ktoś się tym naprawdę interesuje i wtedy NAJPIERW przeczyta z jedną książkę i/lub 3 artykuły na necie. COKOLWIEK. Przy czym wie po co mu to i dlaczego właśnie to (ja nie odniosłem wrażenia że to ma miejsce w tym przypadku). Pamiętamy oczywiście, że HJ budzi w Polsce BARDZO negatywne odczucia, znacznie bardziej niż Wehrmacht, a pieśn HJ 'Haili hailo' to powszechny synonim wszelkiego nazistowskiego zła ?!?

Albo ktoś chce mieć obojętny mundur, aby 'ze sfastą', bo jest taka lansiarska i fancy. Taki tok rozumowania: 'Jak już spluli gówniarzy w szwajcarach to może HJ nie splują ?!?' Tylko że wtedy moja odpowiedź brzmi jak wyżej.

Dobrze, basta!!!
Przyznam, że i we mnie wątek założony przez użytkownika Jacoba budzi mieszane uczucia, tym bardziej, że absorbował nas tu już wcześniej prośba o pomoc w nakręceniu jakiegoś filmu i kiedy otrzymał konkretny namiar na grupę rekonstrukcji, to nagle temat umarł. Teraz pytania o mundury hj.
Osobiście też jestem zdania Maria, najpierw poczytaj cokolwiek, a potem będziesz potrafił zadać pytanie. Ergo, do brzegu, wyjaśnij kolego Jacob swoje motywy, czego oczekujesz precyzyjnie albo nie zawracaj ludziom gitary, szkoda miejsca forumowego na tego typu stwierdzenia : interesuje mnie gdzie można dostać mundury hj reko."
Mnie się ciśnie na usta: dostać nie można nigdzie

Mario->
Nie Heili, Heilo, tylko Heidi, heido

Jest to stara XVIIIw, pruska piosenka ludowa autorstwa Alberta Grafa von Schippenbacha.
Jej tytuł, to
Ein Heller und ein Batzen (halerz i grosz)

1.
Halerz i grosz, które były oba moje, tak moje
Ten halerz będzie na wodę, ten grosz na wino, tak wino
Ten halerz będzie na wodę, ten grosz na wino,

Ref:
heidi, heido, ha, ha

2.
Gospodyni i dziewczyna, które zawołały obie: Ach"!, Ach"!
Gospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę, tak idę
Gospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę

3.
Moje spodnie są zniszczone, moje buty całkiem zdarte, tak zdarte.
Jak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak, tak ptak
Jak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak

4.
I nie ma takiej drogi, którą cicho doszedłbym do domu, tak do domu
I nie ma takiej dziury w beczce, przez którą mógłbym pić, tak pić.
I nie ma takiej dziury w beczce, przez którą mógłbym pić

5.
To była prawdziwa radość, gdy stworzył mnie Pan Bóg
Chłop na schwał, tylko szkoda, że pijany
Chłop na schwał, tylko szkoda, że pijany

Itd, itd...

Piosenka ludowa o d... Maryni, tyle, że w pruskim wydaniu.
To za sprawą filmu akazane Piosenki" w reż. L. Buczkowskiego, została ona zaszufladkowana jako sztandarowy hymn i pieśń nazistów.

Sorry za OT

OT jak najbardziej na miejscu :) Specjalnie posłuzyłem się wydźwiękiem tej pieśni w wersji ze wspomnanego filmu (ostatnio przypomnianego w TVP). Stereotyp, ale jakże silny...

dobrze, że o tym wspomniałeś - trzeba edukować edukować i edukować...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie