Jacoob Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Witam interesuje mnie gdzie można dostać mundury hj reko.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 A ile masz lat, kolego?Czyżby do kolejnej produkcji filmowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacoob Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Nie nie po prostu mnie to interesuje i zastanawia gdzie można dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacoob Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Jak oglądam różne rekonstrukcje widzę hj i zastanawia mnie gdzie można zdobyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 zapytaj się ludzi z Cieszyna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Cytat: interesuje mnie gdzie można dostać mundury hj reko."Pytałeś w Tesco" ?!?I nie mów mi że jestem złośliwy... Albo ktoś się tym naprawdę interesuje i wtedy NAJPIERW przeczyta z jedną książkę i/lub 3 artykuły na necie. COKOLWIEK. Przy czym wie po co mu to i dlaczego właśnie to (ja nie odniosłem wrażenia że to ma miejsce w tym przypadku). Pamiętamy oczywiście, że HJ budzi w Polsce BARDZO negatywne odczucia, znacznie bardziej niż Wehrmacht, a pieśn HJ 'Haili hailo' to powszechny synonim wszelkiego nazistowskiego zła ?!?Albo ktoś chce mieć obojętny mundur, aby 'ze sfastą', bo jest taka lansiarska i fancy. Taki tok rozumowania: 'Jak już spluli gówniarzy w szwajcarach to może HJ nie splują ?!?' Tylko że wtedy moja odpowiedź brzmi jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Mario, daj spokój, nie czepiaj się, na pewno zainteresowanie HJ bierze się z faktu, że ta młodzież prowadziła zdrowy styl życia - nie piła, nie paliła i uprawiała gimnastykę... w gustownych podkoszulkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Dobrze, basta!!!Przyznam, że i we mnie wątek założony przez użytkownika Jacoba budzi mieszane uczucia, tym bardziej, że absorbował nas tu już wcześniej prośba o pomoc w nakręceniu jakiegoś filmu i kiedy otrzymał konkretny namiar na grupę rekonstrukcji, to nagle temat umarł. Teraz pytania o mundury hj.Osobiście też jestem zdania Maria, najpierw poczytaj cokolwiek, a potem będziesz potrafił zadać pytanie. Ergo, do brzegu, wyjaśnij kolego Jacob swoje motywy, czego oczekujesz precyzyjnie albo nie zawracaj ludziom gitary, szkoda miejsca forumowego na tego typu stwierdzenia : interesuje mnie gdzie można dostać mundury hj reko."Mnie się ciśnie na usta: dostać nie można nigdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Mario->Nie Heili, Heilo, tylko Heidi, heidoJest to stara XVIIIw, pruska piosenka ludowa autorstwa Alberta Grafa von Schippenbacha.Jej tytuł, to Ein Heller und ein Batzen (halerz i grosz)1.Halerz i grosz, które były oba moje, tak mojeTen halerz będzie na wodę, ten grosz na wino, tak winoTen halerz będzie na wodę, ten grosz na wino,Ref:heidi, heido, ha, ha2.Gospodyni i dziewczyna, które zawołały obie: Ach"!, Ach"!Gospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę, tak idęGospodyni, gdy nadchodzę, dziewczyna, gdy idę3.Moje spodnie są zniszczone, moje buty całkiem zdarte, tak zdarte.Jak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak, tak ptakJak w szerokim bezkresie, śpiewający wolny ptak4.I nie ma takiej drogi, którą cicho doszedłbym do domu, tak do domuI nie ma takiej dziury w beczce, przez którą mógłbym pić, tak pić.I nie ma takiej dziury w beczce, przez którą mógłbym pić5.To była prawdziwa radość, gdy stworzył mnie Pan BógChłop na schwał, tylko szkoda, że pijanyChłop na schwał, tylko szkoda, że pijanyItd, itd...Piosenka ludowa o d... Maryni, tyle, że w pruskim wydaniu.To za sprawą filmu akazane Piosenki" w reż. L. Buczkowskiego, została ona zaszufladkowana jako sztandarowy hymn i pieśń nazistów.Sorry za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 OT jak najbardziej na miejscu :) Specjalnie posłuzyłem się wydźwiękiem tej pieśni w wersji ze wspomnanego filmu (ostatnio przypomnianego w TVP). Stereotyp, ale jakże silny...dobrze, że o tym wspomniałeś - trzeba edukować edukować i edukować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacoob Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2009 Witam!Proszę o usunięcie wątku.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.