Skocz do zawartości
  • 0

klamra carska

huk 100

Pytanie

Napisano

fotki daje na prośbę kolegi - proszę o opinię na temat klamry po lewej stronie - ta po prawej zwykła do porównania - ta po lewej jest mniejsza -wykonana jest z cienkiej blaszki miedzianej

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

fotki daje na prośbę kolegi - proszę o opinię na temat klamry po lewej stronie - ta po prawej zwykła do porównania - ta po lewej jest mniejsza -wykonana jest z cienkiej blaszki miedzianej

Napisano
Huku, mam w kolekcji carską klamrę mosiężną z orłem, która jest niewiele grubsza od arkusza tektury, lekka i chuda jak żyletka, jak będę miał czas wieczorkiem to wrzucę foto. I też jest mniejsza od standardowych, wymiarami odpowiada tzw. podoficerskiej. Z tyłu miała 2 delikatne poprzeczki.
Napisano

Pierwsza z lewej to ta wyjątkowo cienka carska klamra, z prawej standardowa dla porównania, na dole klamra o tych samych wymiarach jak cienka", ale znacznie od niej masywniejsza.

Napisano

Rewersy - na górze z lewej cienizna", z prawej identyczna lecz grubsza, na dole standardowa. Cienizna" jest w dość kiepskim stanie, korozja trochę wzięła cieniutki mosiądz, który sprawia wrażenie nie w pełni wartościowego stopu. Trzymam ją w kolekcji tylko ze względu na jej specyficzną grubość, a raczej cienkość". A tak na marginesie - słyszałem teorię, że te mniejsze klamry, delikatniejsze, przeważnie z dwoma poprzeczkami na rewersie były klamrami podoficerskimi kupowanymi indywidualnie. Ile w tym prawdy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie