mirek1973 Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 Witam Jak to bywa w naszym fachu 80% poszukiwań to ksiazki wspomnienia plotki bajki opowiesci itd itp i tak na przykład znalazłem to http://zarowianie.republika.pl/historia/h_jastrzabka_stara-wspomnienia_iiww.htmli co ? Mam 500 km do tej miejscowości a z chęcia bym pokopał na polu szczątki Messera , wiec ja wysiadam ale za to liczę że ktos znalazł podobna historyjke pod Poznaniem i jako dobry kolega podzieli sie nia ze mną - MACHNIOM ?a wiec pytanie czy jest w naszym gronie potrzeba stworzenia takiego podforum ? Pozdrawiam
zabutem Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 jeśli chodzi o wymianki to ja jestem za.nie wszystko co wykopie trafia do mojej kolekcji sporo fantów czeka na nowych właścicieli.Proponuje zakładkę zamienię.
szczep15 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Mieszkam około 20 km od tej miejscowości. Jakieś bliższe szczegóły?,a może propozycje?
ms Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 @szczep15 czytaj uważnie co autor wątku miał na myśli.Powyższym przykładem zilustrował pewien pomysł na nowy dział. Jednak to, że taki dobrał akurat przykład - cieszę się z tego ogromnie bowiem moi cichociemni pobratymcy względem terytorialnym kultywując tradycję przodków w bezszelestnym grabieniu zawsze do siebie zaraz uważnie zapoznają się z lekturą zamieszczoną pod podanym linkiem i czmychną na tę miejscówkę, wgłębiając się nią wnikliwie, pozdrawiam wszystkich serdecznie i niech wam ziemia ciężką będzie :)Tak więc szczep15 leć pierunem i nakop ile wlezie giermańca, a trofea pokaż publice, i niech to będzie pomyślny, namacalny zaczątek nowej świeckiej tradycji dzielenia się z bliźnimi netowymi wykopaliskami linkowymi.
danieloff Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Będzie fajny temat dla leniów i pasożytów, którzy nie umieją albo nie chce im się powęszyć za miejscówkami. Oszczędzą czas, paliwo, oczy (od ksiązek i netu) i nerwy. Jeżeli jesteście takimi altruistami, to zamieszczajcie tutaj namiary, będę szczerze wzruszony:-)
szczep15 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 W porządku,ale w tym rejonie (może na szczęście)praktycznie nic się nie działo,więc takie wiadomości dotyczące tego regionu przyjmuję z wdzięcznością,i oczywiście nie omieszkam pogrzebać w ziemi.Pzdr
szczep15 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Kol danieloff,Czy jeżeli Pan wpisuje jakieś hasło w Wilkipedii,lub w Google,to też jest Pan pasożytem?lub leniem?Forum Odkrywcy w moim mniemaniu jest po to by dzielić się informacjami,doświadczeniem,uczyć się ,a nie tylko po to by chwalić się fantami.Pzdr
ms Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 @szczep15mnie tego nie musisz mówić, na przestrzeni lat spędziłem tam niejeden poranek w poszukiwaniu ... grzybów, ale uważnie już wtedy lustrując ukształtowanie terenu, wszak to i moje rodzinne strony, a teren od pradziejów znany jako grzyborodny.Gdybyś wziął do serca to co napisał Daniel chociaż odpaliłbyś wyszukiwarkę i takich mniej lub więcej obiecujących miejscówek wyplułoby ci w wynikach od groma. Lokalnie, a jakże. Tak, owszem, przebrane, przeorane, mizerne. Jak wszystkie, to żaden argument. Pamiętaj, że wzmianka to dopiero początek często długiej drogi weryfikacji i to nie z dupą umieszczoną w fotelu przed komputerem. Niekiedy im bardziej lakoniczna informacja rzucona gdzieś mimochodem między wierszami na zapomnianej gminnej stronie www, tym większa dla ciebie szansa na sukces i zdecydowanie nieporównywalnie większa frajda w poszukiwaniach.
danieloff Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Zawsze i chętnie podzielę sie w miarę swoich możliwości swoją wiedzą np. z zakresu identyfikacji, ale w kwestii miejscówek pozostanę egoistą, zbyt wiele obiecujących miejsc zastałem przekopanych, a będzie tylko gorzej. Zresztą jest już dział Miejsca warte odwiedzenia" - czego więcej trzeba?
szczep15 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Macie oczywiście rację,ale to forum jest publiczne,i nie widzę powodu,żebym nie mógł czerpać z niego informacji,i chociaż żyję w tym rejonie parędziesiąt lat,i też wiem po co jest Google to na tę wzmiankę co kol z poznańskiego nie trafiłem.Pozdrawiam
ms Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 nie natknąłeś bo nie zapuściłeś się w poszukiwaniach po sieci. Dobierz odpowiednie słowa-klucze i znajdziesz tyle, ze nie będziesz wiedział od czego zacząć.A jak ci już po wielu latach analiz zabraknie kolejnych to napisz do mnie, skoro już zahaczyłeś o temat lotniczy podeślę ci (jak mnie leń opuści i o ile odnajdę ten periodyk) skan artykułu z nieistniejącego tarnowskiego tygodnika dot. jednego (z wielu - warto zaznaczyć) miejsca gdzie niepodziewanie swój żywot zakończył latający rumak. Poczytasz i będziesz miał cel w życiu :)
mirek1973 Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Napisano 1 Sierpień 2009 Żałosne - No dobra więc cos tam bedę podkładał w miare mozliwości a co mi tam. Ostatnio w miejscowej prasie dowiedzaiałem sie o tym ze z niedalekiej miejscowosci jest likwidowana biblioteka Bibliotekarze ogłosili w prasie kilka razy że ksiazki mozna pobierać za darmoche wiec jak to bywa na poczatku sępy powyjmowały arlekiny i temu podobne duperele a nikt nie interesował sie wspomnieniówka 1939-45 hehe pobrałem skromne 180 tytułów czesc to literarura obozowa troche prl chłamu i 120 fajnych ksiażek z tego powiedzmy 90 z obiecujacymi miejscówkami - nie starczyło by mi 20 lat żeby to objezdzic po całym kraju nie liczac benzyny i innych kosztów . Wiec stad ten pomysł na podforum .
SaperDębica Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 w tym terenie miejsc gdzie mozna polatac z wykrywka nie brakuje :D gorzej tylko z fantami.
michal123456789 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Jak wyżej:) szczęścia życzę i raczej wątpię że taki dział powstanie, a może jednak.Zdrów
FalkenBurg Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 Mi tam temat się podoba nap nie znajdę wszystkiego w necie miejska biblioteka u mnie na prowincji jest ekshm słabo wyposażona a na książki z księgarni mnie zwyczajowo nie stać ;/ Choć takie utrudnienia mnie nie zniechęcają i głównie starszych ludzi ciągnie za język i robotników pracujących po lasach ;p
szajka Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 Za Danieloffem nad miejscowkami trzeba sie nasiedziec i nalazic ile razy stoisz juz na miejscu i patrzysz jak ciele na malowane wrota bo sie nie zgadza a spedziles 3 dni przed mapami starymi nowymi satelitarnymi wywiad bibloteka ciezka robota ile razy wracasz z niczym bo sie okazalo ze miejscowka to bleff wiec oddanie miejscowki za darmoche raczej nie Ale wymiana miejscowke za miejscowke moze byc ciekawa jedziemy dzis na moja jutro na twoja to dobry deal tylko moze skonczyc sie morderstwem jesli ktos pociaganie dobry fant na miejscowce gospodarza :) Jesli chodzi o pomoc w lokalizacji miejscowki to pomagam ludziom nie jednemu podalem mapy skany namiary na ksiazki linki do storn a to mysle lepsze niz bezposrednie sprzedawanie miejsca od tak zdrow szajka
mirek1973 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Uwaga podaje namiary zaAleksander Omiljanowicz- Zanikajace echa ( szmatławiec komunistyczny agent i pracownik ub ale opisy ma dobre )Miejsce -Szosa Augustów - Lipsk 22 gi kilometr zasadzka i kilkugodzinna walka z kolumna niemiecka kilkuset poleglych niemców Puszcza białowieska w kwartałach 250 stał sztab i znaczne siły partyzanckie , cizkie kilkudniowe walki z niemcami kwartały 573 i 540.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.