kreutzer Napisano 29 Lipiec 2009 Autor Napisano 29 Lipiec 2009 Witam wszystkich jest to klamra carska ale z jakiego okresu i do kogo należała.pozdro.
kreutzer Napisano 29 Lipiec 2009 Autor Napisano 29 Lipiec 2009 Gwardyjskie nie różniły się niczym od zwykłych pułków piechoty piechoty
danieloff Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Klamra wz. 1857, należała do carskiego żołnierza, najprawdopodobniej piechoty, bo pułki grenadierskie, artyleria, wojska inżynieryjne i marynarka (+jednostki związane z flotą) miały inne klamry.
danieloff Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Moim zdaniem nie, ponieważ potem wydawano je również innym pułkom. Istnieją co prawda różne teorie gwardyjskości" carskich klamer, że podobno te gwardyjskie" różniły się od ogólnopiechotnych" np. kształtem ogonków, długością wstęg lub rodzajem materiału, z którego je wykonano (gwardyjskie" jakoby miały być alpakowe), ale ja twierdzę, że to bzdury. Oczywiście nie jestem w tych sprawach wyrocznią i mogę się mylić, ale moje prywatne badania tematu klamer carskich skłaniają mnie do twierdzenia, że klamry jednostek gwardii nie różniły się od stosowanych później we wszystkich pułkach piechoty.
danieloff Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Zresztą temat ten był wielokrotnie przerabiany na Forum - polecam skorzystać z wyszukiwarki.
kreutzer Napisano 29 Lipiec 2009 Autor Napisano 29 Lipiec 2009 Jeszcze raz dziękuje za wyczerpujocą odpowiedzpozdro.
kreutzer Napisano 29 Lipiec 2009 Autor Napisano 29 Lipiec 2009 dzięki za tak dokładną identyfikację danieloff
danieloff Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Aha, w początkowym okresie klamry z orłami nosiły wyłącznie gwardyjskie pułki piechoty, potem przywilej ten ozciągnięto" na pozostałe.
Pytanie
kreutzer
Witam wszystkich jest to klamra carska ale z jakiego okresu i do kogo należała.
pozdro.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.