Hindus Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Do listy Steinera dołączę jeszcze wymianę obszyć, bo te hafotwane (zwłaszcza orły są po prostu brzydkie). I porządne troki do celty bym sobie zmajstrował...PozdroHindus
Gladky Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 W imieniu SRH Wrzesien 39" serdecznie dziekuje chlopakom z GRH 9 PPLeg. z Krasnobrodu za zaproszenie na tegoroczna impreze.Szkoda, ze pogoda nie dopisala i nieustannie przesladowal nas ndeszcz, ale nawet w takich warunkach rekonstrukcja nie mogla sie nie odbyc - bylo na prawde warto. Mysle ze z roku na roku wyglada to lepiej zarowno od strony scenariusza jak i wymagan mundurowych, ktore czasem trzeba jeszcze uzupelnic. A konstruktywna i kulturalna krytyka moze byc w tym wypadku mobilizujaca.Pozdrawiam serdecznie Piotrka i Marka oraz kolegow z wszystkich grup bioracych udzial w imprezie.Andrzej GladyszSRH Wrzesien 39"
verania Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Odpowiadam odnośnie lanc: lance były wykorzystane jedynie do pokazów. Wszyscy wiedzą, że lance odgórnym riozkazem zostały przeniesione do taborów już 5 września.
wolfik1 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 do HindusaWolfik - kiedyś chyba o tym gadaliśmy - wszyłeś sobie wewnętrzne haczyki napinające szelki?"Chyba nie ze mną na ten temat albo skleroza mnie wykańcza :-)
wolfik1 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 do HindusaWolfik - kiedyś chyba o tym gadaliśmy - wszyłeś sobie wewnętrzne haczyki napinające szelki?"Chyba nie ze mną na ten temat albo skleroza mnie wykańcza :-)
boyen75 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 Jak zwykle przy omawianiu kazdej rekonstrukcji same mądrości" i tak do usran....ej śmierci , panowie spod znaku alfa i omega odpuscie bo nie mozna już ciągle tego samego czytać.Uważacie sie za ekspertów to wydajcie jakiś periodyk i tam zamieszczajcie swoj punkt widzenia z lotu ptaka"Cześć , czołem, czapka
Hindus Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 „…Uważacie sie za ekspertów to wydajcie jakiś periodyk i tam zamieszczajcie swoj punkt widzenia z lotu ptaka"…”O przepraszam – ja akurat staram się to robić, co prawda w wersji elektrocznicznej, ale myślę, że jak komuś zależy i jest zainteresowany to trafi…PozdroHindus
boyen75 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 Tak wiem i musze powiedzieć że bardzo cenie Twoja strone i bardzo często korzystam z wiadomości tam zawartych, konkretne i bogate żródło .Chodzi mi o to że pewnych rzeczy nie da sie zmienić ,ilu ludzi tyle charakterów i podejść do rekonstrukcji a myśle że szkoda forum na tego typu rzeczy pozdro
kurtwegner Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 ..Chodzi mi o to że pewnych rzeczy nie da sie zmienić ,ilu ludzi tyle charakterów i podejść do rekonstrukcji .."Polemizowałbym. Wszystko zależy od tego jak wysoko dana GRH postawi sobie poprzeczkę. Mnogość charakterów jest bezdyskusyjna ale mnogość podejść to może być do eko" a nie do Rekonstrukcji Historycznej, z którą sprawa jest trudna acz wielce satysfakcjonująca. Miesiące, nieraz lata badań i poszukiwań w materiałach fotograficznych z epoki+dobra literatura tematu. Wtedy efekty są widoczne i żadne eksperty" z lotu ptaka czy wysokości innej wieży wypowiadać się nie muszą a co najwyżej pochwalą. Niestety, jeżeli jednak clou ekonstrukcji" polega na pędzie do występu bez oglądania się na wiedzę historyczna i realia sprzętowo-mundurowe, wtedy nie należy się dziwić krytycznym głosom.
szczeniak74 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 W imieniu KRH Tomaszów 39 dziękuję za zaproszenie.Bardzo dobre towarzystwo w jakim wspólnie walczyliśmy stworzyło dobre warunki i poziom imprezy.Jedna tylko uwaga do poziomu kultury osobistej jednego z ułanów" ale jo jedna czarna owca w stadzie nie popsuje wrażeń
Roch Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 Witam, w imieniu GRH Podhale w ogniu", chciałbym podziękować za zaproszenie do Krasnobrodu. Był to dla nas wielki zaszczyt brać udział w tym przedsięwzięciu. Jak przy każdym tego typu projekcie zdarzają się wpadki i niedociągnięcia - ale nie myli się ten kto nic nie robi i nie zna realiów organizacji takich wydarzeń - szczególnie w naszym kraju. Gratuluję imprezy, bowiem wszyscy zainteresowani wiedzą z jak wielkimi problemami i trudnościami musieliście się Panowie zmagać. Mówię tak dlatego, że wiem to z własnego doświadczenia, gdyż niejednokrotnie z kolegami realizowaliśmy podobne projekty. No i oczywiście czapki z głów za tego dzika - kto był ten wie o co chodzi. Był wyśmienity. Na koniec dziękuję wszystkim koleżankom i kolegom z innych Grup i Stowarzyszeń biorących udział rekonstrukcji było nam szalenie miło włączyć ramie w ramię ale i przeciw – wszystko jednak dla upamiętnienia naszych chłopaków z=poległych na tych polach we wrześniu 1939 r. Mile będę wspominał także sanitariuszkę, która do okopu przyniosła manierkę z wodą i zapytała niemal anielskim głosem ... chłopaki nie chcecie wody. Człowiek się ogląda do tyłu a tu uśmiechniętą buzia obsypana piaskiem i osmolona prochem – po prostu miód, na serce walczącego żołnierza. Pozdrowienia dla Diany z SHR Wrzesień 39 i inne jej koleżanki niosące ulgę w trudzie i znoju …. :). Jeszcze raz dziękuje i do zobaczenia jak mniemam za rok no i oczywiście zapraszam na Podhale i w Tatry.
marex74 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 W imieniu Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno Historycznego 9ppLeg.składam najserdeczniejsze podziękowania wszystkim którzy wzieli udział w naszej rekonstrukcji.. są to:GRH Podhale w ogniuGRH SanKMOP Lech z ŻywcaBSRH z BiłgorajaSHR Śląsk CieszyńskiSRH Wrzesień 39SLGRH FrontKRH Tomaszów 39Konna Grupa im. 1 Pułku kawalerii KOPOchotniczy Szwadron Ułanów Ziemi TomaszowskiejSzwadron Jazdy RP Oddział Terenowy Ziemi Zamojskiej im.9 Pułku Ułanów MałopolskichRoztoczańska Konna Straż Ochrony Przyrody im.25 Pułku Ułanów WielkopolskichPancermajorSzczególne podziękowania dla Bogdana Raczkowskiego,który woził wojsko swoją awtomaszyną, oraz Ola i Uli z sanitarki.Marek Gwoździuk
mariusz30 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 Witam impreza super , towarzystwo extra popatrzcie sobie warto było walczyć.pozdrawiam wszystkie grupy
gusel Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Chłopaki i Dziewczyny z Krasnobrodu!!! Jak w zeszłym roku !!Super klimat, świetna potyczka , wspaniałe jedzenie i wesoła impreza.Daliście rade. REWELACJA !!!! Dziękujemy jeszcze raz!!! Pozdrawiam GUSEŁ KMOP LECH BON ŻYWIEC. Do zobaczenia
Roch Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Panowie i Panie dysponujecie może jakimś fotkami z rekonstrukcji - w tym przypadku myślę głównie o stronie polskiej. Siedząc w okopach niestety nie mieliśmy możliwości ich zrobić, a chętnie byśmy zobaczli jak całość wypadła. Może ktos nakręcił filmik - to prosze o zamieszczenie. Myślę, że wyrażam w tym momencie opinię wiekszości kolegów i kleżanek biorących udział w walce" Z góry dziękuję i pozdrawiamRoch, GRH Podhale w ogniu"
tomasz-bordzan Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 „Jeden mały uśmiech jest nagrodą za mój trud”. Podziękowanie!Biłgorajskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych (sekcja kolarzy 73 PP i PWK) składają kolegom z Krasnobrodzkiego Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno-Historycznego 9 PP Leg. serdeczne podziękowania za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w II Rekonstrukcji w Krasnobrodzie jaka miała tam miejsce 25.07.2009 r.Jesteśmy pod wrażeniem nie tylko samej „bitwy” ale także wspaniałej gościnności jaką wykazali się koledzy z Krasnobrodu. Po wjeździe do miasteczka, grupy były pilotowane do miejsca zakwaterowania w szkole. Tam czekał na nas bigos, kawa, herbata i wojskowe materace w klasach. Noc była spokojna aczkolwiek z przygodami. BSRH i KSR-H wystawiło trzyosobowy patrol (oficer + dwóch strzelców), który był mile przyjmowany przez nocnych biesiadników nad krasnobrodzkim zalewem. Od rana następnego dnia padał deszcz, który pokrzyżował pewne organizacyjne założenia, ale za to na śniadanie były wspaniałe kanapki i kawa. Później kolejne jedzonko i rekonstrukcja, po której na polu otrzymaliśmy gorącą grochówkę. A sama bitwa? Bitwa jak bitwa, najpierw Polacy wyrzucili Niemców, następnie Niemcy wyrzucili Polaków, aż wreszcie wnerwiony gajowy wyrzucił wszystkich z lasu. A tak na poważnie – komentarze można będzie przeczytać na forach – nam się podobało i jeśli w następnym roku będzie kolejna rekonstrukcja przyjedziemy również. Następnie odbył się przemarsz na rynek miasteczka i tam grupy otrzymały podziękowania od burmistrza p. Osia - oprócz… kolegów z Krasnobrodu!!! Po powrocie do miejsca zakwaterowania czekał na nas gwóźdź programu – dzik z rożna z dodatkami. Dzielni wojownicy, Polacy i Niemcy przy jednym stole tak się nim obżerali aż tłuszcz kapał im po brodach a dyskusjom nie było końca, które od czasu do czasu przerywała ułańska fantazja. Chylimy czoła przed tym tak wielkim organizacyjnym i finansowym wysiłkiem naszych kolegów z Krasnobrodu, który został poczyniony dla innych kolegów by Ci czyli się tam bardzo dobrze. I tak się czuliśmy. Ot słowiańska gościnność – niestety nie przez wszystkich doceniona. Pożegnaniom nie było końca, uśmiechy, uściski, całusy, zaproszenia na przyszły rok itp. Tu nie mogę się pohamować aby nie przytoczyć słów gen. Sosnkowskiego ze wstępu do księgi Chwały 7 P. Uł. Lubelskich „(…) Wspólne przeżycia, dola i niedola, węzły prawdziwej przyjaźni zadzierzgnięte na wojnie i w czasie pokoju są to elementy duchowe tak silne i tak trwałe, iż bez przesady można je określić jako niezniszczalne (…)”. Nie chciało się odjeżdżać od gościnnych kolegów i żegnać z innymi grupami – które również pozdrawiamy! Wróciliśmy zmęczeni i z pewnymi stratami marszowymi, jeden z kolegów kontuzjowany (zdobywał niemiecki okop taranem), mokre i utytłane w piachu mundury, usterki w rowerach, jednak zadowoleni tym bardziej, że i nasza grupa była również zauważona nie tylko na samej rekonstrukcji ale także na ulicach miasteczka (szczególnie podobały się rowery). Zawsze powtarzałem i powtarzam, że to co robimy to również służba. Tą niekonwencjonalną nauką historii służymy widzom i władzom. Tomasz Bordzań – prezes BSRH
stabro Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Przyłączam się do prośby kolegi, Podrzućcie jakieś fotki;)
mariusz30 Napisano 31 Lipiec 2009 Napisano 31 Lipiec 2009 Witam serdecznie zgodnie z prośbami dodaje foteczki miłego oglądania.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.