Skocz do zawartości

Jak usunąć starą nieoryginalną farbę?

marcin 1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym usunąć starą mocno zaschniętą farbę ale nie wiem za bardzo jak to zrobić. Zdrapywanie drobnym papierem ściernym to mordęga bo fant jest w większości pokryty wżerami po rdzy i nie da się wszędzie dotrzeć z reszta drobny papier zbytnio sobie z tym nie radzi a grubszym nie bede jechał bo zniszcze przedmiot. Macie jakieś skuteczniejsze sposoby?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Takie gotowanie jest dobre bo nie rusza orginalnej farby. Trzeba poszukać baniaka do gotowania bielizny i można całkiem spore przedmioty gotować. W prawdzie z ramą motocyklową mi się nie udało ale zbiornik paliwa czy błotniki spokojnie :)
Są środki typu Skansol, ale tu trzeba obserwować i zmywać bo to i orginalną farbe zjada. Można owinąć przedmiot szmatą nasączoną odpowiednim rozpuszczalnikiem i całość szczelnie zawinąć folią, po paru godzinach zmywać rozpuszczalnikiem. Czasami trzeba poczekać 24h. Tyle że tu trzeba znać rodzaj farby i jak się przesadzi to i orginalną może rozpuścić.
Wojtek

To gotowanie definitywnie odpada ale pomysł z owijaniem fanta szmatami nasączonymi rozpuszczalnikiem wypróbuję. Nie ma oryginalnej farby bo takie rzeczy nie były malowane. Dzięki za pomoc. Jak ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły to proszę o podzielenie się nimi :)

Pozdrawiam

Trochę kicha z tym rozpuszczalnikiem bo farba jako tako zeszła w niewielu miejscach mimo że fant był owinięty szmatami ciasno przez ponad 24 godziny :/ Gotować nie mam w czym bo nie posiadam tak dużego naczynia. Ma ktoś jakiś inny pomysł jak usunąć tą nieszczęsną farbę???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie